Vorige week ging de film ‘De Wilde Noordzee’  in première in de Nederlandse bioscopen. AnimalsToday’s Laura Lancée nam een kijkje en was onder de indruk van de prachtige beelden die voorbij kwamen. Van enorme zee(zoog)dieren tot de kleinste organismes zijn spectaculair mooi in beeld gebracht. Het is een lust voor het oog.

de wilde noordzee
Foto: De Wilde Noordzee

De documentaire start wat onverwacht met een verwijzing naar de grote inspiratiebron van hoofdrolspeler en onderwaterfilmer Peter van Rodijnen. Als jonge jongen werd hij gegrepen door de beelden van de wereldberoemde Franse onderwaterfilmer Jacques Cousteau. Nadat helder is dat hier het zaadje is geplant voor Peters verdere werkzame leven, begint het eigenlijke verhaal. Wel blijven quotes van Jacques Cousteau voorbijkomen, waaronder de uitspraak die de aanleiding van Peters werk waaronder De Wilde Noordzee lijkt te zijn:

“We houden van wat ons heeft verbaasd en beschermen wat we lief hebben.”

Precies dat is wat De Wilde Noordzee doet: je verbaast je voortdurend over de schoonheid en rijkheid van het leven onder water. De prachtige kleuren, de vreemde vormen en de onverwachte wendingen nemen je zeker voor de Noordzee in.

De Noordzee is groter dan je denkt

Misschien is het ook niet zo bekend dat de Noordzee meer omvat dan de Nederlandse en Belgische kust. De Noordzee reikt tot het noordelijkste punt van Schotland, en reikt tot de Noorse, Deens en Franse kusten. Niet zo gek dus dat er meer te beleven valt dan een paar garnalen en een paling.
.

.
Het verhaal dat de beelden begeleid, wordt verteld door de Peter van Rodijnen zelf. Hij geeft daarbij vooral aan wat hem bewogen heeft bij het maken van de film. Verwacht geen grafieken of al te veel feiten en cijfers, maar volg hem op zijn zoektocht naar antwoorden op vragen als: hoe gaat het met de papegaaiduikers, wat trekt orka’s aan en is het waar dat er weer blauwvintonijnen in de Noordzee leven.

De mens in De Wilde Noordzee

Al doende stipt hij ook de rol van de mens aan. Ja, het doet hem pijn om te zien hoe vissen op een industriële vissersboot worden gevangen en gereduceerd tot product. Maar hij zegt het nauwelijks, en gaat wel met de vissers mee. Dat is een keuze, maar tegelijkertijd ook het ontwijken van een keuze. Als kijker moet je kennelijk zelf conclusies trekken, maar naar mijn smaak had de maker iets steviger stelling mogen nemen. Goed om te tonen hoe zo’n vissersschip tekeer gaat, maar het zou meer indruk maken als de werkelijke schade van dit soort visserij zou worden onderstreept.

de wilde noordzee
De papegaaiduiker eet wel honderd zandspierinkjes per dag | Foto: publiek domein

Wat kan ik zonder al teveel te verklappen nog zeggen om De Wilde Noordzee aan te raden? Misschien het grappige stukje over de huizenmarkt van heremietkreeftjes? Of de hoop dat door de bouw van windmolenparken  nieuwe riffen zullen ontstaan met een overvloed aan leven? Of de op emoji-gelijkende snoetjes van plankton? Het wonderlijke uiterlijk van brokkelsterren? Of van de zeewolf? Kortom, gaat dat zien, het is gewoon echt te veel om op te noemen.

De Wilde Noordzee werd gemaakt door Mark Verkerk, Peter van Rodijnen en Dick Harrewijn.

©Animalstoday.nl Laura Lancée