Hoewel het al 30 jaar verboden is, branden Nederlandse veehouders nog steeds het staartje af van bijna iedere big. Supermarkten weten dit, maar kiezen er bewust voor om dat vlees in de schappen te leggen. Ontzettend kwalijk, want juist supermarkten hebben een unieke positie om het welzijn van varkens in Nederland aanzienlijk te verbeteren.
Veehouders branden de staartjes van biggen af om te voorkomen dat hokgenoten daar in gaan bijten. Maar dat staartbijten is vrijwel altijd een reactie op de slechte leefomstandigheden in stallen. Om varkens te laten stoppen met staartbijten zijn stallen nodig met grotere hokken, schone stallucht, meer daglicht en meer afleidingsmateriaal.
Stoppen afbrangen staartjes biggen
Het aanpassen van de huidige stallen in de gangbare varkenshouderij vereist een flinke investering. De meeste veehouders kunnen dat niet betalen door de lage prijs die zij ontvangen voor hun varkens.
Supermarkten houden de prijs van het vlees bewust laag om klanten naar de winkel te lokken. Als supermarkten 20 euro meer betalen voor een varken mét een staart dan kunnen veehouders hun stallen aanpassen en stoppen met het afbranden van biggenstaartjes.
Wat kan jij doen?
Als supermarkten iemand te vriend willen houden dan is het wel de klant. Als genoeg klanten bezwaar maken tegen de verkoop van vlees van varkens zonder staart, dan krijgen we de supermarkten in beweging. Jij kunt daarbij helpen door een noodbericht te sturen naar jouw supermarkt.
Rechtszaak Varkens in Nood
Het routinematig amputeren van varkensstaarten is sinds 1991 verboden in Europa. Dat weerhoudt Nederlandse varkenshouders er niet van om nog steeds elk jaar 25 miljoen biggenstaartjes af te branden. Stichting Varkens in Nood is een rechtszaak tegen de Staat gestart om een einde te maken aan deze illegale praktijk. Varkens in Nood wordt hierbij bijgestaan door advocatenkantoor Stibbe en Soeverein Advocaten.
Bron:
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?