Afgelopen week was ik weer eens op bezoek bij stichting Red een Legkip. Normaal is het energie opsnuiven als ik tussen de kippen zit. Maar deze keer waren er net nieuwe geredde legkippen binnengekomen. Ook al heb ik vaker gezien hoe afschuwelijk deze dieren eraan toe zijn, toch raakt het iedere keer weer diep vanbinnen.
Deze dieren komen uit de scharrelindustrie. Maar wist je dat er in Nederland ook nog 4 miljoen kooikippen leven? Omdat de legbatterij in 2012 in Nederland is afgeschaft lijkt het misschien alsof het zoveel beter is geworden voor de dieren hier maar Nederland zou Nederland niet zijn als we daar niet een hele dieronvriendelijke oplossing voor hadden bedacht. We noemen het koloniehuisvesting. Dat klinkt toch best gezellig. Nou ik kan je vertellen dat is het niet. Wetenschappers bevestigen dat de situatie in dit houdsysteem net zo erg is voor de dieren als in de legbatterijen. En het argument dat we zo voorop lopen qua dierenwelzijn is ook hier weer een wassen neus. In Frankrijk en Duitsland is deze vorm van huisvesting namelijk al verboden.
En dan te bedenken dat kippen zulke bijzondere, grappige, maar ook hele slimme dieren zijn. Zo eten ze gras alsof het spaghetti is. Echt zo grappig om te zien. Ze zijn ook dol op stofbaden. Heerlijk kunnen ze daarin rollen en fladderen, om uiteindelijk in een zelf gegraven kuiltje een tukje te doen. En dat doen ze niet zo maar. Het stof zorgt ervoor dat de isolatie van de veren op peil en worden parasieten bestreden.
Het is gebleken dat kippen die hun hele leven in een klein hokje gezeten hebben als eerste een stofbad nemen zodra ze de kans krijgen. Als je genoeg tijd tussen de kippen doorbrengt hoor de enorme variëteit aan geluiden die deze dieren kunnen produceren. Van ‘simpel’ tokken naar hun kuikens, tot het waarschuwen van andere kippen waar voedsel te vinden is.
Als ze genoeg ruimte hebben dan rennen en springen ze met ontzettend veel plezier. Daar moet ik dus weer even niet aan denken als ik die arme scharminkels in mijn handen heb en bedenk hoe het afgelopen 1,5 jaar voor deze dieren eruit heeft gezien.
In een natuurlijke omgeving zal een moederkip trouwens ook kakelen naar haar kuikens voordat ze uit het ei zijn gekropen. Op hun beurt piepen de ongeboren kuikens terug naar de moeder, en naar elkaar. Dat is kippen in de industrie trouwens niet gegund, omdat ze hun eieren niet zelf mogen uitbroeden. Dit gebeurt in de incubator.
En zoals ik al aangaf ze zijn ook heel erg slim. Ze hebben zelfs kenmerken vergelijkbaar met die van primaten. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zorgen over de toekomst. En ze hebben een heel goed geheugen. Zo kunnen ze wel 100 individuen herkennen en onthouden, waaronder ook mensen.
Als je dan nog eens goed naar de foto’s kijkt, dan kan je toch maar tot 1 conclusie komen? Hoe is het mogelijk dat wij mensen op zo’n barbaarse manier met dieren omgaan?
Wil je zelf een of meerdere geredde legkippen adopteren? Kijk dan op de website van Red een Legkip voor alle informatie.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters | House of Animals