Op 29 juli heeft het Turkse parlement een doodvonnis over miljoenen zwerfhonden in Turkije uitgesproken. Het parlement is akkoord gegaan met een wet die toelaat dat zwerfdieren worden opgepakt en afgemaakt.

Turkse wet
De nieuwe Turkse wet maakt de dood van vele zwerfhonden waarschijnlijk | Foto (illustratief): publiek domein

Turkije telt naar schatting 4 miljoen zwerfhonden. Hoewel de zwerfdieren onder veel buurtbewoners geliefd zijn en verzorgd worden, vinden er ook bijtincidenten en verkeersongevallen door de honden plaats. Zo zouden er de afgelopen jaren 3500 verkeersongevallen tussen voertuigen en zwerfhonden hebben plaatsgevonden, waardoor 55 mensen zijn overleden. En juist dat is volgens president Erdogan ontoelaatbaar. Volgens hem heeft Turkije een zwerfhondenprobleem ‘dat in geen enkel ander beschaafd land op deze schaal bestaat’.

Zwerfhonden opvang is verre van voldoende

De nieuwe wet schrijft voor dat alle zwerfhonden van straat moeten worden gehaald en in asielen worden geplaatst. Honden die pijn hebben, terminaal ziek zijn, een gezondheidsrisico voor mensen vormen of agressief zijn, worden omgebracht.

Turkse wet
Er zijn onvoldoende opvangplekken voor Turkse zwerfhonden | Foto (illustratief): publiek domein

De overige honden, die wel gezond zijn, worden ondergebracht voor adoptie. Hoewel dit idee op zichzelf nog niet slecht klinkt, wijzen critici erop dat dit voornemen allesbehalve realistisch is; er zouden maar 105.000 opvangplekken zijn bij de 322 asielen in Turkije. Wat dat betekent voor de honden die geen opvangplek krijgen, legt dierenarts Turkan Ceylan uit:

“Omdat er niet genoeg plaatsen zijn in de opvangcentra – er zijn heel weinig opvangcentra in Turkije – is er een weg vrijgemaakt voor het doden van de zwerfdieren. Wij dierenrechtenactivisten weten heel goed dat dit de dood betekent.”

Gevreesd wordt dus dat gemeenten vanwege het ruimtegebrek honden ombrengen onder het mom dat de dieren ziek zouden zijn.

zwerfhonden
Screenshot @TheSaveMovement on Instagram

De nieuwe wet heeft in Turkije tot veel controverse geleid. Toen eerder dit jaar bekend werd dat Erdogans’ partij, de AKP, van plan was om forse maatregelen in te voeren om het aantal straathonden terug te dringen, leverde dit veel kritiek op. Meermaals werd er tegen voorgenomen plannen geprotesteerd. Ook op vrijdag 26 juli vond er nog een protestactie over de nieuwe wet in Istanbul plaats, waar politieagenten de protestanten moesten terugdringen. Ook heeft het parlement tijdelijk de toegang tot het parlementsgebouw voor bezoekers ontzegd, om verdere protesten te voorkomen. Veel Turken vrezen een massamoord voor de honden. Zij wijzen erop dat het probleem ook kan worden opgelost op een humane manier, namelijk door de honden te castreren en steriliseren.

Turkse wet
Duizenden mensen protesteerden tegen de nieuwe Turkse wet | Screenshot @medyanews_ on X

Turkse steden gaan de wet niet uitvoeren

De oppositiepartij CHP, die Istanbul, Ankara en andere grote steden bestuurt, heeft gezegd dat haar burgemeesters de wet niet zullen uitvoeren. Of de partij voet bij stuk zal houden, moet nog blijken. In de nieuwe wet is namelijk bepaald dat burgemeesters, die hun verantwoordelijkheden ten opzichte van de zwerfhonden niet nakomen, een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar riskeren.

Het is niet voor het eerst dat Turkije een ingrijpende maatregel inzet tegen zwerfhonden. In 1910 voerde het Ottomaanse Rijk ook een soortgelijke maatregel in. Tienduizenden honden werden van de straten van Istanbul geplukt en op een verlaten eiland in de Zee van Marmara gezet. De honden aten elkaar op van de honger en de meeste dieren stierven uiteindelijk van de honger.

Bronnen:

Erdoğan opent jacht op zwerfdieren Turkije 

©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius