Een meerderheid in het Colombiaanse parlement heeft ingestemd met een verbod op stierenvechten vanaf 2027. De traditie was al verboden in een aantal steden, maar zal vanaf 2027 landelijk gelden. Daarmee komt een einde aan deze wrede bloedsport, die steeds meer landen niet langer accepteren.

Colombiaans parlement stemt in met verbod op stierenvechten
Colombiaans parlement stemt in met verbod op stierenvechten | Foto: publiek domein

Het voorstel was ingediend door de ecologische partij Partido Ecologista Colombiano. Gisteren stemde een meerderheid van het parlement in met het verbod op stierenvechten vanaf 2027, met 93 stemmen voor en slechts 2 tegen. De rest van de 188 parlementsleden onthield zich van stemmen. Stierenvechten is een controversieel onderwerp in Colombia, dat zich aansluit bij landen als Argentinië, Brazilië, Chili, Guatemala en Uruguay, waar al eerder een verbod werd ingesteld. Dit tot grote vreugde van Maite van Gerwen, directeur van Comité Anti Stierenvechten (CAS International). Zij zegt tegen AnimalsToday:

” Dit is historisch! Eindelijk wordt eer gedaan aan  85 procent van de Colombianen, die al heel lang een verbod op stierenvechten willen. Eindelijk is het gelukt, want het proces om tot stemming te komen is jarenlang getraineerd door een kleine groep tegenstanders. Maar nu kunnen ze er niet meer omheen: de sociale norm verandert , mensen accepteren het stierenvechten niet langer!”

.

Colombiaans parlement stemt in met verbod op stierenvechten
Bloedsport | Foto: robnunn/flickr CC BY-NC 2.0

Gevolgen verbod op stierenvechten

In de periode totdat het verbod van kracht is zal de Colombiaanse overheid zorgen voor alternatieve banen. Er zijn veel mensen economisch afhankelijk van de stierenvechtindustrie in Colombia. De arena’s waar het stierenvechten plaatsvond krijgen een nieuwe sportieve en culturele bestemming, waaraan geen bloed kleeft.

Colombiaans parlement stemt in met verbod op stierenvechten
Colombiaans parlement stemt in met verbod op stierenvechten | Foto: publiek domein

Het Colombiaanse besluit negeert de kritiek dat stierenvechten een traditie is die koste wat kost in stand gehouden moet worden. Wrede tradities met dieren zijn een slecht voorbeeld hoe om te gaan met levende wezens. Vandaar dat de Verenigde Naties in 2018 al een oproep deden op geen kinderen toe te laten bij het stierenvechten.
.

Verenigde Naties: geen kinderen naar stierengevechten in Spanje

Nieuwe invulling

Het grondwettelijk hof van Colombia besliste in 2018 dat steden het stierenvechten in ere mochten houden wanneer dat deel uitmaakte van de lokale traditie. Maar er werd tevens besloten dat de overheid daar wel invloed op mocht uitoefenen. Dit resulteerde al in verboden in de steden Medellin en Bogota. In Cali vindt nog wel op traditionele wijze stierenvechten plaats, maar daar krijgt men tot 2027 de kans om een nieuwe, diervriendelijke invulling te geven aan de traditionele feesten.

Alleen in Ecuador, Mexico, Peru en Venezuela is stierenvechten nog toegestaan. Net als in Spanje, de bakermat van het stierenvechten. Maar Maite van Gerwen van CAS is optimistisch:

“Dit is het begin van het einde van stierenvechten in Zuid-Amerika! In Mexico zijn we ook hard op weg om een verbod tot stand te krijgen. En dichterbij: in Spanje loopt een burgerinitiatief om stierenvechten niet langer de status van cultureel erfgoed toe te kennen. Het verbod in Colombia zal veel mensen steunen om voortaan wél voor hun mening uit te durven komen. In Spanje is het een enorme steun in de rug van het burgerinitiatief. Stierenvechten moet stoppen. Ik ben er zeker van dat dit gaat lukken.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR