Een illegaal gehouden leeuwenwelp uit Libanon is veilig verhuisd naar zijn nieuwe verblijfplaats in Zuid-Afrika. Er worden veel leeuwen voor commerciële doeleinden gefokt in Zuid-Afrika. De regering is er klaar mee en roept de handel een halt toe.

illegaal gehouden welp
Illegaal gehouden leeuwenwelp Pi werd gered en verhuisde naar Zuid-Afrika | Foto: Humane Society International Africa / FB

In maart van dit jaar doken verontrustende beelden van een leeuwenwelp op sociale media op. Tegen betaling konden mensen hem aaien of met hem op de foto. De illegaal gehouden leeuw, Pi, zat intussen vastgeketend en zijn mond zat dichtgeplakt. Lokale dierenwelzijnsgroep Animals Lebanon slaagde er gelukkig in het dier te redden. Hoewel het privébezit van leeuwen als huisdier – waar Pi ook onder viel – illegaal is in Libanon, komen de dieren gemakkelijk binnen via buurlanden. In zes maanden tijd is Pi de derde welp die in dat land is gered en verhuisd naar Drakenstein Lion Park in Zuid-Afrika. Welpen Issam en Kelly gingen Pi voor.

Momenteel sterkt Pi aan in een evaluatie- en quarantainegebied totdat hij volledig gewend geraakt is aan zijn nieuwe omgeving. Volgens verzorgers heeft het jonge illegaal gehouden dier veel mentale littekens opgelopen tijdens zijn gevangenschap. Binnenkort zal hij naar een groter verblijf gaan en zodra hij volwassen is naar zijn volledige verblijf. Shane Hart, assistent-directeur van Drakenstein Lion Park.

“We zijn ongelooflijk trots om Pythagoras (Pi) zijn eeuwige thuis te bieden. Hier zal hij de rest van zijn leven onze deskundige zorg ontvangen en vrij zijn van uitbuiting en misbruik.”

De leeuwenfokkerij is in Zuid-Afrika een grote industrie, met maar liefst 342 intensieve fokbedrijven waar zo’n 7.800 leeuwen vertoeven. Maar de regering onderneemt actie, en heeft een besluit goedgekeurd om het fokken in gevangenschap te verbieden. De Humane Society International (HSI) Africa, betrokken bij Pi’s reis naar Zuid-Afrika, reageert verheugd:

“Pi is een voorbeeld van wat duizenden welpen moeten doorstaan door toedoen van de fokindustrie in Zuid-Afrika. Het is bemoedigend om te weten dat het Zuid-Afrikaanse kabinet, na vele jaren, een einde aan deze wrede en uitbuitende industrie steunt. Hopelijk worden deze dieren niet meer geboren om te lijden voor winst.”

Deskundigen zijn blij met deze stap, maar zien ook tekortkomingen. Zo is er geen verbod ingesteld op het houden van grote katachtigen als huisdier of voor entertainment zoals het aaien of wandelen met leeuwen. Bovendien geldt het sluiten van fokbedrijven alleen voor leeuwen, niet voor andere grote kattensoorten, zoals tijgers, luipaarden en jaguars. Dierenwelzijnsorganisaties zijn bang dat deze andere katachtigen simpelweg een vervanging voor illegaal gehouden leeuwen worden.

Bron:

#GNvdD: Elf leeuwen gered uit Soedan vinden waar paradijs in Zuid-Afrika

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma