Tijdens de landelijke Mollentelling van afgelopen weekend zijn er ongeveer evenveel molshopen gemeld als vorig jaar, maar door minder mollentellers. Dit houdt volgens de Zoogdiervereniging niet op voorhand in dat er meer mollen zijn, maar uitgesloten is het ook niet.
In 2023 gaven 4600 mollentellers een waarneming door van een dode of levende mol, of van molshopen. Dit jaar deden 4000 mollentellers mee die bij elkaar 80.000 molshopen hebben gemeld, ongeveer evenveel als er uiteindelijk in 2023 zijn waargenomen. Op onderstaande kaart is goed te zien dat er op minder locaties molshopen zijn doorgegeven, maar de aantallen meldingen bleven ongeveer gelijk.
Vorig jaar (2023) was een piekjaar qua deelname en meldingen. In 2022 gaven 2100 mensen ruim 17.500 waarnemingen door. Mogelijke verklaringen voor de enorme stijging vorig jaar waren de gunstige weersomstandigheden tijdens het telweekend.
Minder mollentellers in 2024
Aan de aantallen zijn geen directe conclusies te verbinden. Misschien hebben minder mensen intensiever geteld. Wellicht zijn ze gaan wandelen om te zoeken naar sporen van mollen. Zo zijn op een plek maar liefst 4000 molshopen gemeld. Of men was mollenteller maar er waren geen mollen en dus heeft men niets doorgegeven. Het weer werkte niet mee, dus dat kan ook van invloed geweest zijn. Nu al juichen is dus onterecht, maar er lijkt in ieder geval ook geen teruggang te zijn. De mol doet het niet slecht in ons land.
Mollentellers konden hun resultaten op verschillende manieren doorgegeven. Zo’n 15 procent kwam binnen via Tuintelling.nl, waar je mollen(sporen) in de tuin kon doorgeven. Van de 555 tellingen die hier zijn ingevoerd kwamen de meeste uit Noord-Holland, gevolgd door Gelderland en Zuid-Holland. Limburg, de provincie die vorig jaar aan kop ging, eindigt dit jaar op de 10e plek. Je kunt het hele jaar door mollen en molshopen tellen en melden via telmee.nl, waarneming.nl of jaarrondtuintelling.nl.
Mol meer media-aandacht
De Mollentelling is onderdeel van de vele tellingen in ons land, die in kaart brengen waar welke diersoorten voorkomen. Maar ook de toegenomen media-aandacht is heel belangrijk. Zowel in lokale als landelijke media kwam de telling aan bod en is regelmatig het nut van de mol benadrukt. Dit is nodig, want de mol zit onterecht in een verdomhoekje. Met name door eigenaren van gazons en ander grasland, die de aanwezigheid van mollen niet waarderen. Onterecht, meent Anne Bus van de Zoogdiervereniging:
“Stapje voor stapje zorgen we er samen voor dat de mol in een positief daglicht gezet wordt. Al deze media-aandacht is zeker een stap in de goede richting!”
Bron:
©AnimalsToday.nl BVR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?