Sinds 31 december is het in het Verenigd Koninkrijk illegaal om de Amerikaanse bully XL ter adoptie aan te bieden, te fokken of te verkopen. Maar sommige Britten voeren campagne tegen dit verbod. Nu komt er een hoorzitting om de toekomst van het verbod te bespreken.

Britten voeren campagne tegen verbod op bully XL
Britten voeren campagne tegen verbod op bully XL | foto van staffordshire bull terrier: publiek domein

Verbod op bully XL

De Amerikaanse bully XL is een kruising tussen de Amerikaanse Staffordshire terriër en Amerikaanse pit bull terriër. Het fokken, herplaatsen en verkopen van de honden is sinds 31 december verboden. Eind oktober werd de Amerikaanse bully al toegevoegd aan de Dangerous Dogs Act. Dit was als reactie op een aantal ernstige incidenten, soms met dodelijke afloop, waarbij het ras betrokken was. Eigenaren kregen daarna twee maanden de tijd om zich voor te bereiden op de eerste fase van de beperkingen. Nu hebben de hondeneigenaren tot 31 januari de tijd om een vergunning aan te vragen om hun hond te mogen houden. Als ze die niet hebben, begaan eigenaren een strafbaar feit. Voor zo’n certificaat moeten ze wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het dier moet gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt en gedekt zijn door een WA-verzekering. Ook moeten de dieren in het openbaar gemuilkorfd en aangelijnd zijn. Verder moeten autoriteiten stellen dat het dier geen dreiging vormt voor de maatschappij en de eigenaar moet bekwaam genoeg worden geacht om het dier te houden. Dierenopvangcentra vrezen nu dat ze gedwongen worden om honderden gezonde honden te euthanaseren onder het nieuwe verbod.

Britten voeren campagne

Na campagnevoering van verschillende groepen, waaronder actiegroep Don’t Ban Me – License Me en de RSPCA, is een hoorzitting voor gerechtelijk onderzoek toegekend. Zij hopen daarmee het verbod ongedaan te maken. Meer dan 600.000 Britten hebben hun handtekening gezet tegen het verbod en ook experts op het gebied van dierenwelzijn en hondengedrag zijn kritisch over de nieuwe wet. De campagnevoerders pleiten in plaats daarvan voor betere voorlichting voor hondenbezitters en voor vergunningen voor eigenaren van grote honden. Dat kan in de vorm van een verplichte training en door speciale regels voor fokkers, om impulsaankopen tegen te gaan. Sophie Coulthard van Don’t Ban me – License me voorziet grote problemen als het verbod stand houdt:

“Gezien de impact die het nu al heeft, inclusief de druk op opvangcentra en mensen die eind dit jaar hun huis dreigen te verliezen als ze hun hond willen houden, vinden wij dat verder juridisch onderzoek vereist is. Wij willen dat de overheid licenties overweegt. Deze oplossing kwam ook uit hun eigen onderzoek naar voren, en dat is genegeerd.”

Euthanasie door verbod op bully XL

Door een gebrek aan hondenwetgevingsfunctionarissen die rassen kunnen identificeren, blijft het volgens de RSPCA onduidelijk hoeveel bully XL-honden in hun opvangcentra zitten maar het zijn er waarschijnlijk meer dan 200. De organisatie is bang dat deze gezonde honden allemaal een spuitje moeten krijgen. “Honden die geen baasje hebben, dat is waar wij ons zorgen over maken, omdat er niemand meer is die de verantwoordelijkheid voor hen op zich neemt, en duizenden honden zullen worden ingeslapen”, vertelde Dawn Smith van de RSPCA, aan de BBC. Een deel van de dieren kon niet binnen de deadline herplaatst worden.

Dier&Recht voor actie tegen het fokken van misvormde bulldogs

Zorgen om extra kosten

Coulthard maakt zich ook zorgen om de geestelijke gezondheid van eigenaren door het verbod. In een tijd van inflatie hebben eigenaren nu ook extra kosten door de verplichte muilkorven en vaak ook trainingen om de muilkorven veilig om te doen. Winkels die muilkorven verkopen, zijn sinds eind vorig jaar overspoeld met bestellingen en training waarin eigenaren leren hoe ze hun honden veilig moeten muilkorven waren volgeboekt. Bovendien maken veel eigenaren in huurwoningen zich zorgen of ze uit hun huis worden gezet als ze een bully XL hebben. Veel eigenaren besloten hun honden daarom naar asielen te brengen.

Onvoldoende bewijs van effect

Volgens de RSPCA en andere organisaties is er onvoldoende bewijs dat een verbod het aantal hondenaanvallen zal verminderen. Door de recente populariteit van het ras worden dieren onverantwoord gefokt met inteelt en zijn er  eigenaren die niet goed met de honden om kunnen gaan. “Zulke factoren zorgen in het algemeen voor een toename van agressie in honden, los van het ras”, aldus de organisatie. De campagnevoerders zijn bovendien bang dat een verbod alleen zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, verwante soorten. De populariteit van de Amerikaanse bully groeide namelijk grotendeels nadat de pitbull verboden werd.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma