Onlangs zijn er 44 honden, waaronder 19 puppy’s die nog maar een paar dagen oud waren, gered van een hondenvleesboerderij in Thai Nguyen (Vietnam). De eigenaar van de vleesfabriek werd zich eindelijk bewust van het vreselijke dierenleed dat hij veroorzaakte en besloot te stoppen met zijn werkzaamheden.
De heer Hung had de afgelopen zeven jaar tot wel twintigduizend honden gekocht, verkocht en geslacht voor de vleeshandel, maar het doden van de dieren drukte zwaar op zijn geweten. Humane Society International (HSI) bood hem een uitweg als onderdeel van het ‘Models for Change’ programma. De heer Hung is van plan om een landbouwwinkel te openen voor het verbouwen van gewassen in de lokale gemeenschap.
44 honden
HSI Vietnam, Indonesië en India werkten samen om een reddingsteam te vormen dat de 44 honden van de vleesfabriek heeft gehaald. De dieren zijn na de redding vervoerd naar een onderkomen op de Thai Nguyen University of Agriculture and Forestry waar ze worden ingeënt tegen hondsdolheid en medische zorg en rehabilitatie krijgen voordat ze geadopteerd kunnen worden.
5 miljoen honden gedood
Naar schatting worden er in Vietnam jaarlijks vijf miljoen honden gedood voor het vlees. Dit gaat vaak om gestolen huisdieren, zwerfhonden die van de straat zijn geplukt met behulp van lokaas met gif, pijnlijke schok-apparaten, nijptangen of touwen of zijn geïmporteerd uit omringende landen zoals Cambodja. De meeste honden van meneer Hung zijn aan hem verkocht door plattelandsfamilies die extra pups fokken om hun inkomen aan te vullen.
Handelaren reizen vaak per motorfiets of vrachtwagen van dorp naar dorp om pups op te halen bij gemeenschappen op het platteland. De jonge dieren zitten opeengepakt in veel te kleine kooien en het transport duurt urenlang. Veel dieren overleven de reis niet eens overleven door uitdroging, verstikking en hitte. De pups die het overleven komen terecht op een hondenvleesboerderij, zoals van de heer Hung, waar ze worden vetgemest.
Voordat hij zijn hondenvleesboerderij sloot, leverden handelaren iedere een à twee maanden ongeveer 50 pups aan hem. Ze hielden de dieren in smerige kooien zonder veterinaire zorg. De honden werden enkele weken of maanden vetgemest om een geschikt slachtgewicht te bereiken voor de verkoop als thit chó (hondenvlees).
Cyclus van lijden en wreedheid
HSI’s onderzoek in andere delen van Vietnam bracht de wrede praktijk aan het licht van het dwangvoeden van honden in sommige hondenvleesboerderijen, door een slang door hun keel te duwen en rijst rechtstreeks in hun maag te gieten. Hoewel de heer Hung beweert dat hij nooit aan dwangvoeden heeft gedaan, is hij op de hoogte van deze praktijk. Hij verkocht de honden niet alleen aan plaatselijke slachthuizen en restaurants. Hij doodde elke dag een of twee honden met een mes door de halsslagader of het hart. Dit deed hij in het bijzijn van andere honden. Het was een cyclus van lijden en wreedheid waarvan de heer Hung zei dat het uiteindelijk zijn hart brak. Meneer Hung zei tegen het Vietnam-team van HSI:
“Ik keek in hun smekende ogen en zag hun staarten nerveus kwispelen als ik dichterbij kwam en elke keer werd het moeilijker om te doen. Ze kwamen naar me toe als gelukkige kleine puppies zo vol van leven, maar al snel raakten ze getraumatiseerd en bang. Uiteindelijk brak mijn hart. Honden zijn zo loyaal en vriendelijk, ze verkopen of doden voelde als een verraad dat zwaar op mijn geweten drukte. Toen ik hoorde dat het ‘Models for Change’ programma van HSI vorig jaar een andere handelaar in Thai Nguyen had geholpen om zijn slachterij en restaurant voor hondenvlees te sluiten, was ik opgelucht dat er voor mij een manier was om een nieuw leven te beginnen zonder dieren te hoeven doden voor de kost. Ik ben enthousiast over mijn nieuwe bedrijf en om te weten dat al mijn honden het gelukkige leven zullen hebben dat ze verdienen, bij families die voor ze zullen zorgen.”
Models for Change
HSI’s Models for Change-programma begon in 2022 in Vietnam, nadat het sinds 2015 met succes actief is in Zuid-Korea. HSI heeft inmiddels achttien hondenvleesboerderijen gesloten. En heeft geholpen met het opbouwen van publieke en politieke steun voor een landelijk verbod op hondenvlees. HSI bracht het programma vorig jaar naar Vietnam met de sluiting van een hondenslachterij en restaurant dat eigendom was van een buurman van meneer Hung. Vietnam-landendirecteur van HSI, Phuong Tham zegt:
“Hoewel hondenvlees nog steeds veel voorkomt in sommige delen van het land, is er ook steeds meer oppositie tegen deze praktijk onder de groeiende huisdierenliefhebbende bevolking in Vietnam, die gefrustreerd is door het gebrek aan actie tegen gewetenloze hondendieven en handelaren die de geliefde metgezellen van mensen stelen. Naarmate de rol die honden spelen in de samenleving verandert, moet ook de wetgeving om hen te beschermen tegen wreedheid en uitbuiting veranderen.”
Hondsdolheid
Het programma pakt niet alleen extreme dierenmishandeling aan, maar helpt ook de verspreiding van het dodelijke hondsdolheidsvirus tegen te gaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven elk jaar meer dan zeventig mensen in Vietnam aan hondsdolheid. De meeste gevallen worden veroorzaakt door hondenbeten en het slachten en eten van honden. Zo zijn er in slachthuizen in de hoofdstad Hanoi veel rabiëspositieve honden aangetroffen. De handel in hondenvlees gaat gepaard met massale verplaatsing en slacht van honden waarvan de ziekte- of vaccinatiestatus onbekend is. Bovendien brengt het de gezondheid van de Vietnamese bevolking in gevaar. Tham zegt:
“De handel in hondenvlees is een wrede en gevaarlijke business in Vietnam, die de gezondheid van het land in gevaar brengt voor winst, in strijd met de bestaande wetten. De heer Hung is de tweede handelaar in Vietnam die deelneemt aan ons Models for Change-programma, waarvan we hopen dat het de autoriteiten zal aanmoedigen om zich in te zetten voor een strategie om werknemers in de sector alternatieve en economisch levensvatbare middelen van bestaan te bieden, terwijl ook de inspanningen van de overheid om hondsdolheid uit te bannen wordt ondersteund.”
Bronnen:
- World Animal News
- Humane Society International
- Lees ook op Animals Today:
#GNvdD: 21 honden gered van illegale hondenvleesboerderij Zuid-Korea
Vietnamese stad belooft einde handel in honden- en kattenvlees
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?