De Deense Rijvereniging heeft ontdekt dat een dierenarts een tongamputatie bij de internationale dressuurpony Nørlunds Vincente heeft uitgevoerd. Het gaat hierbij om de verwijdering van een deel van de tong. Dit zou gedaan zijn om te voorkomen dat het dier tijdens het rijden zijn tong uitstak. Door de amputatie is het dier levenslang uitgesloten van deelname aan nationale wedstrijden en zijn er serieuze vragen ontstaan over het welzijn van de pony en de praktijken in de dressuur.
De 16-jarige Deense rijpony Nørlunds Vincente – voorheen actief in internationale dressuurwedstrijden – onderging een gedeeltelijke tongamputatie. De reden was, dat het dier regelmatig zijn tong uitstak tijdens het rijden en dat dat punten kostte op wedstrijden. Daarom bracht een van de vorige eigenaren de pony naar een paardenkliniek, waar een dierenarts de operatie uitvoerde. Mette Uldahl, veterinair adviseur van de Deense Rijvereniging, benadrukt de ernst van de zaak. De tong van een paard is niet slechts een fysiologisch orgaan; het speelt ook een cruciale rol bij eten, communiceren met andere paarden, en maakt deel uit van het immuunsysteem.
Tongamputatie
“De pony is daarmee zijn communicatie ontnomen”, zegt Uldahl. De tong van een normaal paard kan uitsteken tot wel 10 tot 15 centimeter, maar de recente foto’s van Vincente onthullen dat hij zijn tong nu niet meer kan uitsteken omdat het puntje nauwelijks de binnenkant van de voortanden bereikt. Het verlies van dit belangrijke orgaan heeft niet alleen fysieke gevolgen maar berooft het paard ook van zijn vermogen om zich op natuurlijke wijze uit te drukken.
Betwiste tongamputatie
Dierenarts Palle Brink uit het Zweedse Malmö, verantwoordelijk voor de tongamputatie, betwist de beschuldigingen van de Deense bond. Hij beweert dat de amputatie nodig was omdat het dier een ernstige infectie en dood weefsel op de tong had. Maar over deze aandoeningen is niets gedocumenteerd en dat roept vragen op over de noodzaak van de ingrijpende procedure. Mette Uldahl wijst op het gebrek aan degelijke documentatie en benadrukt dat dergelijke drastische maatregelen alleen gerechtvaardigd zijn bij zeer zeldzame aandoeningen.
Oordeel van de Rijvereniging
De Deense Rijvereniging gelooft de dierenarts niet en denkt dat de tongamputatie niet echt nodig was voor het welzijn van de pony. De operatie was volgens de tuchtcommissie bedoeld om pijn en blessures te verbergen, zodat Vincente beter zou presteren. Het is triest om te zien hoe sommige mensen in de sport alleen maar denken aan winnen, zelfs als het ten koste gaat van dieren.
Het komt helaas vaker voor dat dierenartsen betrokken zijn bij het verhullen van gezondheids- en trainingsproblemen bij sportpaarden.
Gedeeltelijke tongamputaties, hoewel vrij zeldzaam, zijn bekend in de industrie en zijn eerder uitgevoerd bij paarden in de stallen van (olympische) dressuurruiters. De zaak van Nørlunds Vincente wordt nu onderzocht door een ethische commissie, wat mogelijk kan leiden tot uitsluiting van de dierenarts uit de vereniging of andere straffen. Als reactie op lopend onderzoek heeft de vereniging de dierenarts al verwijderd uit de lijst met specialisten. Ze beweren dat dit ook gedaan is om intimidatie door andere dierenartsen op de lijst te voorkomen.
Oproep voor verandering
De schrijnende zaak van Nørlunds Vincente werpt een scherp licht op de donkere kant van de paardensport en benadrukt de noodzaak van striktere regelgeving en toezicht op het gebied van dierenwelzijn. Het is essentieel dat alle betrokkenen, van eigenaren tot dierenartsen en sportorganisaties, zich verenigen om ervoor te zorgen dat paarden in de sport met respect en zorg behandeld worden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel