De klimaattop in Dubai is afgesloten met een verklaring over de afbouw van fossiele brandstoffen. Het benoemen ervan was vrijwel onmogelijk, net zo onmogelijk als een klimaattop organiseren in een land waar alles draait om olie. De top is gekaapt door een gastheer met margarine op z’n hoofd. Wie de magere uitkomst van de COP28 hoopvol noemt is in alle vriendelijkheid een dwaze romanticus.

Is de magere uitkomst van COP28 voldoende?
Is de magere uitkomst van COP28 voldoende? | Foto: publiek domein

Direct na de start van COP28 is besloten een fonds op te zetten om ‘arme landen’ te helpen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Een waardeoordeel gebaseerd op geld en economie, niet op waarden als cultuur, een rijke natuur of bijzondere dierenwereld. De reden om het fonds op te zetten wordt gerechtvaardigd vanuit een collectief schuldgevoel: de ‘rijke landen’ veroorzaken de meeste vervuiling. Dat klopt ook, maar ‘arme landen’ willen vanuit datzelfde waardeoordeel net zo graag mee in de vaart der volkeren

Landen met behoefte aan economische groei twijfelen doorgaans geen moment wanneer er olie, kolen of gas in hun bodem zitten. Fossiele brandstoffen leveren welvaart en banen op voor de korte termijn. Grootverbruikers als China helpen graag om ze eruit te halen en krijgen in het proces veel politieke invloed. Toevallig een van de landen die in Dubai dwars lagen om afbouw van fossiele energiebronnen in het slotakkoord vast te leggen.

Een fonds om opkomende landen te helpen hun economie te baseren op de oneindige energie van zon en wind was wellicht opbouwender geweest. Niet alleen de gevolgen bestrijden maar de oorzaken aanpakken, want voorkomen is beter dan genezen. Je vooral richten op de gevolgen laat de oorzaken buiten beeld.
.

Onderzoek bewijst dat ijsberen onder klimaatverandering lijden

Magere uitkomst COP28

Hoopvol is misschien dat de 21 pagina’s tellende slotverklaring toezeggingen bevat om de capaciteit van hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigen. Het tempo van energie-efficiëntie moet verdubbeld worden. Dit zou passen binnen de afspraken van Parijs (2015) om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Maar over de wijze hoe we fossiele brandstoffen gaan afbouwen is in de slotverklaring met geen woord gerept. Voor velen een magere uitkomst die weinig reden tot hoop biedt.
.

Klimaatverandering kan leiden tot “climate endgame”

.
Een economie die zich niet bijtijds instelt op de gevolgen van klimaatverandering zal daar ooit te laat mee zijn. En wie zichzelf beschouwt als maatstaf zal het goede voorbeeld moeten geven. Die urgentie wordt echter door steeds grotere groepen ontkend, terwijl klimaatverandering aantoonbaar plaatsvindt. De gevolgen zijn iedere dag zichtbaar. Willen we in de toekomst als ‘rijke landen’ een rol vervullen in de wereld dan moeten we ermee aan de slag, los van politieke richting. Losweken van de fossiele (wereld)economie is daar onderdeel van, want op termijn is zelfvoorziening pure noodzaak. Olie en gas raken tenslotte op. En dan?

klimaatbetogers
Foto: publiek domein

Alleen als we onszelf helpen zijn we in de toekomst in staat anderen te helpen. Klimaatontkenners die zich achter dijken terugtrekken en denken ‘na mij de zondvloed’ zouden zomaar op hun wenken bediend kunnen worden. Leg dat maar eens uit aan toekomstige generaties.

Bronnen:

COP28: Stuiptrekkingen van de machtige vlees- en zuivellobby

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur AnimalsToday