Terwijl de wereld treurt om de menselijke slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas, ontvouwt zich een grote tragedie in de schaduw ervan: dieren die in de conflictgebieden Gaza en Israël de dood vinden, of in benarde situaties zijn achtergebleven. Onnoemelijke aantallen dieren zijn inmiddels overleden of raakten gewond, doodsbang worstelend om te overleven in de greep van de oorlogschaos.

oorlog Gaza en Israël
Ook dieren onder vuur in Gaza en Israël | Foto: screenshot video Network for Animals/YouTube beeld: WSJ News

Terwijl vijandelijke raketten zowel in de Gazastrook als aan Israëlische zijde neerregenen, bieden dierenliefhebbers zo goed en zo kwaad als het kan onderdak aan ontheemde huisdieren. Het zijn de ongeziene slachtoffers van de oorlog, net als de dieren die geen thuis hebben, zoals de grote aantallen straatkatten in Gaza-stad.

gered katje oorlog Gaza en Israël
Oorlogsslachtoffertje | Foto: screenshot video Network for Animals/YouTube

De oorlogssituatie heeft ertoe geleid dat mensen zijn gevlucht, of gedwongen werden hun huis – en hun huisdieren – achter te laten. Voor sommigen is het meenemen van hun huisdieren naar gemeenschappelijke opvangcentra helaas te gevaarlijk, gezien de noodzaak om snel te bewegen.
.

Noodhulp voor dieren in Gaza en Israël

Oorlog

Het aantal dierenslachtoffers in Israël en de Gazastrook zou weleens groter kunnen zijn dan het aantal menselijke sterfgevallen. Zowel Israël als Gaza heeft altijd al straathonden en zwerfkatten in overvloed gehad en door deze crisis hebben de dieren meer moeite dan ooit met het vinden van voedsel en water.
Oprichter van Sulala Animal Rescue, Saeed Al Err, in Gaza-stad, die – voor de oorlog begon – naar schatting 400 honden en 130 katten op het relatief ruime vijf hectare grote terrein onderdak bood:

“Vanwege de beschietingen en donderende explosies in de omgeving van het asiel, zijn de dieren in een constante staat van alarm. Na een aanslag heb ik alle honden buiten het asiel gevonden. Ze waren doodsbang. Er waren bij die gewond waren door granaatscherven. Een ezel was dood en een andere zo gewond dat hij later is overleden.”

.

honden slachtoffer oorlog Gaza en Israël
Alle honden buiten het asiel | Foto: screenshot video Network for Animals/YouTube

Sulala Animal Rescue verloor inmiddels een jonge medewerker door het oorlogsgeweld. Toch gaat Saeed door de straten van Gaza op zoek naar achtergelaten honden en katten en probeert hen van medicijnen, voedsel en onderdak te voorzien:

“We moeten het lijden van deze vreselijk getraumatiseerde dieren verlichten. Aangezien voedsel, brandstof, water en medicijnen bijna uitgeput zijn.”

.

gered hondje
Foto: screenshot video Network for Animals/YouTube
geredde hond oorlog Gaza Israël
Foto: screenshot video Network for Animals/YouTube

Vluchten uit Gaza met ezels

Het Israëlische embargo maakte ezels van cruciaal belang voor Gaza. Ezels zijn in de oorlog veel meer geworden dan simpele lastdieren; ze worden door de vluchtende bevolking ingezet als verhuizers. Maar dan wel met hele huisraden, een extreem zware last voor de vaak uitgeleefde dieren.

Ezels zijn overal in Gaza. Het meer dan 15 jaar oude economische embargo van Israël beperkt de aanvoer van vrachtwagens en brandstof, dus zijn de inwoners van Gaza teruggekeerd naar ezelkarren om producten, bouwmaterialen, bommen en afval te vervoeren. Zelfs in het centrum van Gaza-stad voegen honderden karren een 19e-eeuws beeld toe aan het chaotische verkeer.

werkezel met brandhout
Werkezels beheersen het straatbeeld | Foto: publiek domein

In 2021 besloot Israël dat het vanaf dat moment verboden was ezels in Gaza te importeren. Naar verluidt op verzoek van dierenwelzijnsgroepen, nadat zij hadden geklaagd over wijdverbreide mishandeling van ezels in Gaza, onrechtmatige werkdruk en ondervoeding. Omar Akal, die ezels, kamelen en ander vee houdt in het noorden van Gaza:

“De vraag naar ezels is nu verdubbeld. Ik moet mensen voortdurend ‘nee’ verkopen.”

.

jonge ezel
De vraag naar ezels is verdubbeld | Foto: publiek domein

In Gaza-stad delen de lastdieren rijstroken en parkeerplaatsen met personenauto’s. Daarbij is het niet ongebruikelijk om jonge jongens de karren te zien besturen en de ezels met stokken of rubberen slangen te zien slaan. De ezelkarren vormen de eerste lijn voor het verwijderen van puin na periodieke luchtaanvallen door het Israëlische leger. Voor zes dollar per lading vervoeren hun eigenaren het ingestorte puin naar recyclingfabrieken. Abdraheem Abu Qomboz, directeur van de afdeling Gezondheid en Milieu van Gaza-stad:

“Voor de oorlog werd de helft van de gemeentelijke afvalinzameling in de enclave gedaan door contracteigenaars van ezels. Meer dan 900 van hen verzamelen het vaste afval van Gaza en vervoeren het naar overslagstations.”

Ezels in Israël

Ook op het platteland in Israël worden ezels al eeuwen gebruikt om karren te trekken en zware lasten op hun rug te dragen. Voor slechts 25 dollar kan een ezel worden gekocht en aan het werk worden gezet. Als deze dieren ziek of gewond zijn is het doorgaans goedkoper om een ​​nieuwe ezel te kopen dan zieke, gewonde en bejaarde ezels op te lappen. Dit is de reden waarom de organisatie Safe Haven for Donkeys bestaat. Door de status van ezels te verbeteren en hun welzijn te bevorderen door middel van educatie helpt de organisatie een dier dat dag in dag uit heel hard werkt om mensen te helpen.

werkezel
Uitgeleefd | Foto: Assem/Safe Haven for Donkeys

Safe Haven for Donkeys

Safe Haven for Donkeys werd in 2000 opgericht om de duizenden werkezels de Palestijnse Gebieden (Westelijke Jordaanoever) en Israël te helpen. Tegenwoordig biedt het opvangcentrum in Israël levenslange zorg aan ongeveer 180 ongewenste en mishandelde ezels van alle leeftijden. Daarnaast helpen hun drie mobiele klinieken vele honderden werkezels, muilezels en paarden in de Palestijnse Gebieden en is er een permanente kliniek in de Palestijnse stad Nablus.

Ezelopvang Safe Haven for Donkeys
Ezelopvang Safe Haven for Donkeys | Foto: Safe Haven for Donkeys

Veelvoorkomende verwondingen, zoals die veroorzaakt door een slechte uitrusting, slechte hoeven en slechte tanden, zijn gemakkelijk te behandelen en kunnen een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de levens van de dieren, die zo hard werken voor zo weinig. Verder zijn advies en educatie belangrijke onderdelen van het werk van Safe Haven. Op 19 oktober meldt de stichting:

“Terwijl de situatie in Gaza en Israël voortduurt, doen we ons best om zorg te blijven bieden aan werkende ezels op de Westelijke Jordaanoever, maar door de geldende reisbeperkingen worden we enigszins gehinderd. Helaas zijn er momenteel geen mobiele klinieken actief op de Westelijke Jordaanoever, omdat het te gevaarlijk is om te reizen.”

Kibboetsboerderijen

Israël herbergt ongeveer 115.000 koeien. Een deel ervan loopt rond op een van de 164 kibboetsboerderijen (een kibboets is een kleine gemeenschap rond een melkveehouderij die vooral op het platteland te vinden is), de rest op de 573 grote particuliere bedrijven, de zogeheten mosjavs. Helaas is door het oorlogsgeweld al een aantal koeienstallen vernietigd, met koeien en al.

Landbouwgebied in het noorden van Israël
Landbouwgebied in het noorden van Israël | Foto: publiek domein

In de kibboetsen in het gebied rond Gaza bevinden zich 16 melkveehouderijen met zo’n 350 tot 700 koeien per bedrijf. Vijf van de melkveehouderijen dicht bij de grens met Gaza liggen in de door het leger afgekondigde no go-zone. Door de oorlog zitten de koeien nu al dagenlang zonder voer en worden niet gemolken. Het leger probeert de koeien op de boerderijen te voeden door hooi uit de schuren te halen en dat voor ze achter te laten. Maar dat kan niet overal, omdat veel hooi ook verbrand is. Ofier Langer (67), een voormalig soldaat in het Israëlische leger:

“Het Israëlische Instituut voor Melkveehouderij werft nu vrijwilligers uit alle delen van Israël om te komen helpen. Ze werken op de boerderijen die we kunnen bereiken en zorgen ervoor dat de koeien worden gevoerd en gemolken.”

De NAMA Zoo in Gaza-stad, de laatste van zes kleine particuliere dierentuinen die ooit in Gaza actief waren, telde in juni 2023 nog acht leeuwen, krokodillen, hyena’s, vossen, herten en apen, evenals een eenzame steenbok en een eenzame wolf. Het lot van dieren is onzeker.
.

Alle dieren succesvol gered uit verwaarloosde Rafah Zoo

Oorlog Gaza en Israël hel voor dieren

In heel Israël proberen dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen dieren in het zuiden en de Gazastrook te helpen, waarvan er veel in de chaos zijn achtergelaten. Onder meer de vrijwilligers van ‘For the Wildlife’ werken onvermoeibaar, gaan van huis tot huis, om te proberen de achtergebleven dieren te helpen. Ook is er een hotline opgericht waarmee mensen informatie over hun huisdieren kunnen doorgeven. Daarbij smeken vele diereneigenaren hun dieren te zoeken en te helpen. Network for Animals biedt noodhulp aan de oorlogsdieren van Israël en Gaza.

.-

.
Bronnen:

Staakt-het-vuren kans voor Palestijnse hulp aan dierenslachtoffers

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg