JBS, de grootste vleesproducent ter wereld, heeft naast het slachten van miljoenen dieren per dag nog meer bloed aan zijn handen. Een onderzoek legt verbanden bloot met illegale ontbossing van inheems land en leefgebied voor wilde dieren in Brazilië.
Het zijn bijna te veel dingen om op te noemen. Een nieuw onderzoek van World Animal Protection US in samenwerking met Reporter Brasil, onthult dat het bedrijf onlangs maïs en soja heeft gekocht van een landbouwbedrijf dat illegaal inheems land exploiteert. Daarnaast kapt en plant het bedrijf in strijd met de Braziliaanse wet, én er is bewijs gevonden waaruit blijkt dat JBS betrokken is bij intimidatie, landroof en witwassen van graan. Al eerder werd JBS gelinkt aan moorden in het Amazonegebied.
.
JBS
JBS heeft een lange geschiedenis van het verdoezelen en ‘greenwashen’ van schadelijke praktijken. Dit rapport (pdf) bewijst eens te meer dat het bedrijf zijn rol in deze ontbossing en andere wanpraktijken niet erkent. Deze praktijken zijn tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven – ondanks aangeleverd bewijs hiervoor. Annette Manusevich, Farming Campaign Manager bij World Animal Protection U.S. vindt dat ‘onethische praktijken moeten worden aangepakt’:
“De voortdurende landroof die de winsten en expansie van JBS ondersteunt, is een zeer verontrustend bewijs van de minachting voor lokale gemeenschappen, het milieu en dieren. Deze illegale praktijken beroven niet alleen de inheemse bevolking van hun voorouderlijk land, maar dragen ook bij aan de achteruitgang van het milieu en vormen een ernstige bedreiging voor de leefgebieden van wilde dieren.”
Het is volgens Manusevich noodzakelijk dat deze onethische praktijken aangepakt worden en ze eist verantwoording vanuit het bedrijf, want als het op deze voet verdergaat verdwijnt er steeds meer natuurgebied.
.
Cerrado en Amazone in brand
JBS als grootste vleesproducent ter wereld medeverantwoordelijk voor de branden in Cerrado en de Amazone. Vaak opzettelijk aangestoken, vernietigen deze branden kostbare leefgebieden, om land vrij te maken voor soja en andere landbouwproducten om vee te voeden. De vernietiging van de Cerrado, een groot gebied in Zuid-Amerika, piekte dramatisch in de eerste zes maanden van 2023. De helft van dit gebied is ontbost en omgevormd tot akkerland of weiland, grotendeels door het toedoen van JBS.
In dit gebied leeft 5 procent, één op de twintig van alle dieren op aarde – waaronder jaguars, miereneters, reuzenvogels, tapirs en gordeldieren – en zeldzame bomen en planten. Helaas wordt dit gebied met de dag kleiner, terwijl bijna een derde van de landbouwgronden in Cerrado uitgeput zijn omdat ze zo veel gebruikt zijn.
Ondertussen worden de longen van de wereld ook steeds kleiner, met alle negatieve gevolgen van dien. Er zijn in de eerste helft van 2022 al 18.000 branden waargenomen in het Amazonewoud. Ondanks dat dit maar 1 procent van de aarde is, leeft hier 10 procent van alle wilde diersoorten op onze planeet.
.
Moord, pesterijen en intimidatie
En als dat nog niet genoeg is, zijn ook mensen steeds vaker de dupe van het vleesbedrijf. Onderzoekers spraken met gemeenschappen die in deze regio’s wonen, en zij hebben hun verontrustende bezorgdheid geuit over pesterijen en intimidatie, waaronder confrontaties met gewapend veiligheidspersoneel dat in dienst is genomen door de graanboeren die aan JBS leveren.
Het is een schokkende onthulling die aansluit bij eerdere bevindingen van het bedrijf. In 2020 werd duidelijk dat JBS betrokken is bij de moord op negen mannen in het Amazonegebied, bedoeld om de lokale bevolking bang maken. Het doel hiervan was om ze uit hun leefgebieden te verjagen en hun waardevolle natuurlijke bronnen te exploiteren.
Bronnen:
- World Animal News
- World Animal Protection US (pdf)
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?