Zwitserse gletsjers hebben 10 procent van hun volume verloren in slechts twee jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport. Tijdens de hete zomers van 2022 en 2023 verloren gletsjers in Zwitserland net zo veel volume als tijdens de gehele periode tussen 1960 en 1990.

Zwitserse gletsjers krimpen tiende in slechts twee jaar
De zomers van 2022 en 2023 waren extreem warm in de Zwitserse Alpen | Foto: publiek domein

Uit de analyse van de Zwitserse Academie van Wetenschappen blijkt dat dit jaar 4 procent van het totale gletsjervolume in Zwitserland is verdwenen, de op één na grootste jaarlijkse afname ooit. De grootste afname was in 2022, toen er een afname was van 6 procent, de grootste dooi sinds het begin van de metingen.

Zwitserse gletsjers ‘dood ijs’

Experts zijn gestopt met het meten van het ijs op sommige gletsjers omdat er bijna geen ijs meer over is. Glacier Monitoring in Switzerland (Glamos), dat 176 gletsjers in de gaten houdt, heeft om deze reden onlangs de metingen aan de St Annafirn-gletsjer in het centraal gelegen Uri stopgezet. Matthias Huss, het hoofd van Glamos:

“We hadden alleen nog wat dood ijs. […] Als we in dit tempo doorgaan… zullen we elk jaar zulke slechte jaren meemaken.”

.

Zwitserse gletsjers krimpen tiende in slechts twee jaar
Stervende gletsjer ‘dood ijs’ in Zwitserland | Foto: publiek domein

Kleine gletsjers gedoemd

Om te voorkomen dat Zwitserland zijn ijs verliest, moet de uitstoot van broeikasgassen worden gestopt, zegt Matthias Huss. Maar hij voegt hieraan toe dat zelfs als de wereld erin slaagt om de opwarming te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau, naar verwachting slechts een derde van het gletsjervolume in Zwitserland zal blijven bestaan. Dit betekent volgens Huss dat:

“…alle kleine gletsjers sowieso zullen verdwijnen, en de grote gletsjers zullen veel kleiner worden.”

Hij benadrukt dat in het beste geval:

“…tenminste nog wat ijs in de hoogste regio’s van de Alpen zal zijn en gletsjers die we aan onze kleinkinderen kunnen laten zien.”

.

Alle kleine gletsjers verdwijnen | Foto: publiek domein

Veel records verroken

De Zwitserse Alpen kenden dit jaar een recordwarmte. In augustus, de smeltmaand bij uitstek, stelde de Zwitserse weerdienst vast dat de hoogte waarop neerslag bevriest een nieuwe recordhoogte bereikte van 5.289 meter (hoger dan de Mont Blanc). Dit overtrof het record van 5.184 meter van vorig jaar. Zwitserse gegevens gaan voornamelijk terug tot 1960, en voor sommige gletsjers tot 1914.
.

Er gaat veel gletsjerijs verloren, zelfs bij klimaatdoelen

Grote invloed

Huss heeft voor het eerst nieuwe meren gevonden naast gletsjertongen en kale rotsen die uit het dunner wordende ijs steken. Ook zijn lichamen die lang geleden verloren waren gegaan onder het ijs teruggevonden. De krimpende gletsjers en minder sneeuwval zijn ook van grote invloed op specifieke planten- en diersoorten die leven in het alpine klimaat. Velen daarvan zullen verdwijnen, omdat het overal te warm wordt.

Alpenkraai
Alpenkraai | Foto: publiek domein

Gebrek aan Alpensmeltwater zal tot in ons land merkbaar worden. De Rijn wordt ‘s zomers in het Zwitserse stroomgebied gevoed door het smeltwater van de winterse sneeuwval. Als er in het verdere stroomgebied van de Rijn geen regelmatige regenval is zal de waterstand in de zomer te laag kunnen worden voor scheepvaart. Riviernatuur zal verdrogen en wanneer het water te warm wordt zullen vissen sterven door zuurstoftekort. Ook komt de drinkwatervoorziening in gevaar, want watervervuiling neemt naar verhouding toe wanneer bedrijven hetzelfde blijven lozen in minder rivierwater.

Bron:

Gletsjers Peru smelten in rap tempo weg

IJs Andes smelt in rap tempo

 

De Himalaya, bedreigde levensbron voor mens en dier (video)

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee