Ongeveer tweehonderd vogelsoorten blijken hun nesten te maken met menselijk afval. De nesten bestaan uit afval zoals sigarettenpeuken, plastic en visnetten. Dit zijn zorgwekkende ontwikkelingen voor de veiligheid van de kuikens van deze vogels.
Uit een studie is gebleken dat afval was gevonden in bijna 35.000 nesten. Wetenschappers ontdekten dat de vogels dit doen op alle continenten, behalve Antarctica. Volgens Zuzanna Jagiello, een ornitholoog aan de Universiteit van Warschau, is deze bevinding zorgwekkend. Volgens haar wordt het steeds duidelijker dat dergelijke materialen de kuikens en zelfs de volwassen vogels kunnen schaden.
Diverse technieken
Er worden diverse materialen gebruikt door verschillende soorten vogels, zo blijkt uit de studie. Merels bijvoorbeeld bouwen hun nesten met plastic touw en de pimpelmezen vullen de nesten op kleurrijke vulling. Witte ooievaars gebruiken voor de bouw van hun nesten karton, folie en plastic touw. Dit gedrag werd al gezien in 1830, maar het is in de afgelopen jaren zeker toegenomen.
This is what #Plastic is doing to other #species. These birds are full of plastic pieces. Not for the faint hearted. Can you see the impact ?? Wia WA. pic.twitter.com/jdMWf5Tgss
— Parveen Kaswan (@ParveenKaswan) August 22, 2019
Theorieën
Er zijn verschillende theorieën die de wetenschappers hebben voor het verklaren van het gebruik van menselijk afval in de bouw van nesten. Een hiervan is dat vogels het afval gebruiken als signaal voor potentiële partners. Dit is te vergelijken met mensen die luxe huizen en flitsende auto’s aanschaffen.
Tot slot, door het contact met mensen en de vernieling van hun leefgebieden worden vogels, net als vele andere dieren, bedreigd. Een onderzoek uit 2019 concludeerde dat de natuur sneller verslechtert dan wetenschappers ooit eerder hebben gezien. Zo blijkt ook dat touw de vogels kan verstrikken en het afval stelt de kuikens bloot aan gifstoffen. Bovendien trekken felle kleuren roofdieren aan die eieren stelen en kuikens stikken in afval dat ze beschouwen als prooi.
Bron:
©AnimalsToday.nl Joëlle Schelvis
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?