Sadistische video´s waarop babyaapjes ernstig worden toegetakeld, van treiteren tot het afknippen van hun vingers en moord, blijkt een zieke trend binnen een wereldwijd netwerk. De Britse publieke omroep BBC deed de onthulling van deze duistere industrie, na jarenlang onderzoek.

krabetende makaak Java-aap
Java-aap (Macaca fascicularis) in Phang Nga, Thailand | Foto: Charles J. Sharp via Wikipedia CC BY-SA 4.0

Baby Java-apen in Indonesië, ook bekend als krabbenetende makaak of langstaartmakaak, zijn al jarenlang slachtoffer van sadistische mishandeling, zo blijkt uit een onderzoek van BBC. Klanten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk betaalden Indonesiërs om de makaken te martelen en de zogenaamde spektakels vast te leggen op beeld.

Sadistische video´s

Aanvankelijk konden de misselijkmakende video´s worden bekeken op YouTube. Later waren de beelden in omloop binnen privégroepen van de gecodeerde app Telegram. Honderden klanten communiceerden via deze weg met elkaar om nieuwe martel ideeën met elkaar te delen. Mensen in Indonesië en andere Aziatische landen kregen opdracht deze tegen betaling uit te voeren. De verzoeken bestonden uit de meest bizarre en gruwelijke voorstellingen. Bijvoorbeeld het in kokend water of hete olie gooien van de baby-makaakjes, het amputeren van hun lichaamsdelen, onthoofdingen en verdrinkingen. De zeer schokkende beelden circuleren nog steeds door het netwerk.

Martelen van aapje in Indonesië
Martelen van aapje in Indonesië | Foto: screenshot video BBC Eye Investigations

Verdachten

Momenteel is er een politieonderzoek gaande naar tientallen verdachten. Een van de hoofdverdachten is Mike McCartney, een van de belangrijkste videodistributeurs in het gruwelijke netwerk. Hij draagt de bijnaam Torture King. Tegenover BBC gaf deze martelkoning een indruk van zijn eerste ervaring in de apenmartelgroep van Telegram. McCartney:

“Ze hadden een opiniepeiling opgezet: Wil je een hamer erbij betrekken? Wil je een tang erbij? Wil je een schroevendraaier? De resulterende video was de meest groteske video dat ik ooit heb gezien. Het is niet anders dan drugsgeld. Drugsgeld komt uit vuile handen, dit geld komt uit bebloede handen.”

In onderstaande video van de BBC vertelt een van de Indonesische daders lachend hoe hij de dieren martelt tot ze sterven. Of bijna sterven. De lijdensweg wordt opzettelijk gerekt:

Een andere verdachte en belangrijke personage in de apenmartelindustrie is Mister Ape, van wie de echte naam niet naar buiten is gebracht. Naar eigen zeggen heeft hij extreem wrede video´s gecreëerd. Ape is verantwoordelijk voor de dood van minstens 4 makaken en het martelen van vele.

Ook Stacey Storey, een jonge oma uit Alabama, is een van de 40 verdachten in het onderzoek. De 46-jarige vrouw staat in de omgeving bekend als sadist. Nadat de politie haar mobiele telefoon confisqueerde, bleek dat er bijna 100 video´s van apenmartelingen op stonden, evenals bewijs van betalingen voor de productie en distributie van het beeldmateriaal, waaronder enkele van de meest wrede martelingen. Ze verkocht de filmpjes voor 200 dollar per stuk. McCartney, Ape en Storey hangt een gevangenisstraf van maximaal 7 jaar boven het hoofd.

Indonesië

In Indonesië heeft de lokale politie 2 mannen gearresteerd. Asep Yadi Nurul Hikmah is schuldig bevonden van het martelen van dieren en de verkoop van een beschermde diersoort. De man is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De andere man is M. Ajis Rasjana. Hij is veroordeeld tot de maximumstraf van 8 maanden, die in het land staat op het martelen van een dier.

Java-aap
Java-aap (Macaca fascicularis) | Foto: André Ueberbach via Wikipedia CC BY-SA 2.0 de

Video´s nog online

Apenmartelvideo´s zijn, ondanks de arrestaties en het lopende onderzoek, nog steeds te bezichtigen op Telegram, YouTube en inmiddels ook op Facebook. De beelden worden in privé-groepen gedeeld. Sommige van deze groepen hebben meer dan duizend leden. De platforms zeggen hun best te doen de video´s te verwijderen, al benadrukt Telegram de privacy en rechten van leden niet te willen schenden.

Mede-oprichter Sara Kite van dierenwelzijnsorganisatie Action for Primates vraagt om een aanpassing in de Britse wet, waardoor het makkelijker moet worden mensen die voor dierenmartelvideo´s betalen, te vervolgen. Kite:

“Als iemand proactief betrokken is bij het toebrengen van die pijn door ervoor te betalen en een lijst te geven van dingen die ze het dier willen aandoen, zouden er strengere wetten moeten zijn om hen ter verantwoording te roepen.”

.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools