In het Amazonegebied van Colombia neemt een groep inheemse vrouwen de leiding over het beheren, bewust maken en herstellen van een drasland-ecosysteem, dat onder druk staat door overbevissing. Overbevissing is een belangrijke bedreigingen voor de wetlands van Colombia, waarbij meer vis wordt gevangen dan er door natuurlijke aanwas weer bijkomt.
Een wetland, drasland in het Nederlands, is een ecosysteem waarin de bodem geheel of gedeeltelijk onder water staat. Deze plekken staan bekend om hun hoge biodiversiteit en spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering. Om dit kwetsbare ecosysteem in de Amazone te behouden, nemen de vrouwen maatregelen als het monitoren van minimale vismaten, het instellen van gesloten visseizoenen en het beperken van de soorten waarop gevist mag worden.
Effect overbevissing op wetlands
Overbevissing heeft een negatieve impact op waterdieren, zoals dolfijnen, zeekoeien, otters en schildpadden, die onbedoeld worden gevangen. Ook bestaat het risico dat hun eigen voedsel verdwijnt. Naast het thuis voor de vissen, is het wetland-ecosysteem ook de locatie van de rijke geschiedenis en cultuur van Colombia’s Amazone. Volgens Lilia Isolina Java, de leider van het Cocama-volk, is deze locatie van essentieel belang voor het voortbestaan van al het leven in het gebied. Het gebied bevrucht als het ware de biodiversiteit.
Cruciale rol
De vrouwen spelen een cruciale rol bij het bevorderen van meer duurzame visserijmethoden in hun omgeving. Door het informeren en motiveren van mensen om over te stappen op duurzame praktijken, hebben ze lokale vissers aangemoedigd om belangrijke veranderingen door te voeren. Zo zijn ze gestopt met grote netten die vrijwel elk dier konden vangen en zijn er verbeterde visserijovereenkomsten. In het verleden werden regelmatig netten gebruikt waarin vier, vijf of zelfs zeven mazen aan elkaar werden geweven. Hierdoor werden vaak te veel vissen gevangen.
Het wetland-ecosysteem is een locatie voor het voortbestaan van al het leven in het gebied. De plek draagt bij aan de biodiversiteit en voeding van water, zoogdieren en mensen. De complexe en onderlinge relatie tussen vissen en hun omgeving, benadrukt het belang van de inspanningen van deze gemeenschappen om dit ecosysteem te kunnen behouden. Gezonde wetlands hebben een aanzienlijke impact op klimaatverandering en daarmee zelfs op het behoud van biodiversiteit wereldwijd.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Joelle Schelvis