Soms worden wilde dieren een superster op social media zoals TikTok, omdat ze schattig, grappig of juist weerzinwekkend zijn. Het is maar de vraag of de dieren er wat aan hebben. Sterker, waarschijnlijk brengt het ze in problemen. Maak deze wilde dieren niet tot knuffel- of huisdier!
Het zijn al lang niet meer alleen kattenfilmpjes die de aandacht trekken op internet. Tegenwoordig kijken miljarden TikTokkers naar de axolotl, koningspython, baardagame, zwarte weduwe of capibara. De foto’s en video’s zijn al schattig, maar het zijn ook de bijschriften en opmerkingen, de zogenaamde ‘captions’ van het medium zelf, die ervoor zorgen dat we blijven kijken en zelfs overgaan tot de aanschaf van het schattige beestje. Over welke dieren gaat het vooral en wat zijn voor hen de gevolgen? Hier volgen een paar voorbeelden.
Axolotl
De axolotl is een kleine amfibie uit Centraal-Mexico. Door vervuiling, habitatverlies en invasieve soorten, leven er nog weinig in het wild. Met zijn grote hoofd en enorme ogen doet het diertje ons denken aan baby’s en krijgen we de neiging ze te vertroetelen en verzorgen. Die reflex levert hen al veel likes op, maar dat wordt nog versterkt door hun optreden in populaire videogames als Fortnite en Minecraft. Op TikTok hebben de beestjes al meer dan 3 miljard views op hun naam staan. Veel fans willen de axolotl graag in huis nemen, maar weten vaak niet wat ze er dan mee aan moeten. Vorig jaar nog kwamen honderden axolotls terecht in de Nieuw-Zeelandse opvang, nadat een onwetende eigenaar broedparen bij elkaar had gehouden.
Koningspython
Slangen trekken aan maar stoten ook af. Ze zijn mooi en ogen relaxed en laid-back, maar op hetzelfde moment appelleren ze aan onze primitieve vecht- of vluchtrespons. Ze kunnen namelijk gevaarlijk zijn. Dat verklaart ook de populariteit van de koningspython, hoewel die helemaal niet gevaarlijk is. Hij is wel prachtig getekend, en heeft een rustige inborst. Dat betekent echter niet dat hij geen wensenlijst heeft voor zijn leefomgeving. Helaas blijkt uit meerdere studies dat het grootste deel van de als huisdier gehouden slangen leeft in te kleine terraria, zodat ze zich niet kunnen uitstrekken, en waar het regelmatig slechts gesteld is met de voor slangen belangrijke luchtvochtigheidsgraad. Veel eigenaren vinden het ingewikkeld, en vaak eindigt de slang in de natuur, zogenaamd vrijgelaten, maar ze sterven er vaak een nare dood. Of het gaat ze goed en vormen als invasieve exoot voor andere dieren een gevaar.
Baardagame
Ook de baardagame is enorm populair op TikTok, met zo’n 2,2 miljard views. Het van oorsprong Australische reptiel ziet er met zijn spitse kop en puntige baard uit als een prehistorisch wezen. Op social media worden ze vaak aangehaald en opgetild, en juist die tegenstelling van woest uiterlijk met een knuffeldier, draagt waarschijnlijk bij aan zijn aantrekkingskracht. Het is fascinerend te zien hoe zo’n draak(je) met de hand wordt gevoed. En zo lijkt de baardagame een makkelijk en prettig huisdier, maar hij stelt hoge eisen aan zijn woonplek, zoals ultraviolet licht, speciale voeding en uitgekiende temperatuur. Het is voor iedereen beter als de baardagame dit zelf, in het wild, kan regelen.
Zwarte Weduwe
Zwarte weduwen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht, met name op mensen die houden van de goth-cultuur. Daar sluiten ze mooi op aan met hun lange poten, roetzwarte kleur en de felrode zandloper op hun buik. Bovendien zijn ze behoorlijk giftig, en dat boezemt terecht angst in. Weer die combinatie van aantrekken en afstoten. Het kan tot twee reactie leiden: wegrennen of benaderen, hetgeen in dit geval betekent dat mensen op onderzoek uitgaan en juist meer willen weten en zien. Daar is social media een goede plek voor, helemaal omdat dit nachtdier nauwelijks elders zult tegenkomen. Misschien is het sowieso beter de spin met rust te laten; ze bijten niet snel, maar áls ze niet anders kunnen is een bezoekje aan de dokter zeker vereist.
Black widow spider. Viuda negra. 🕷🕷🕷🕷🕸🕸🕸🕸 pic.twitter.com/C9hIa2cviD
— Guillermo Rojas (@Valhalla7226) June 17, 2018
Capibara
’s Werelds grootste knaagdier, de capibara, heeft bijna zeven miljard views op TikTok, en dat zonder een echte baby-face. Toch zit er wel iets in, deze uit de kluiten gewassen cavia wekt met zijn mysterieuze blik en bruine haar zeker een affectieve respons op bij mensen. Bovendien is hij weer eens wat anders, en mensen houden van variatie en lollige nieuwtjes. Het houden van een capibara werkt statusverhogend voor de eigenaar. Maar voor een capibara is het niks om bij mensen te wonen. Als groepsdier hebben ze soortgenoten in de buurt nodig, om samen te gaan zwemmen en in de modder re rollen. Het lijken wel knuffeldieren, maar ze zijn het echt niet!
Niet als huisdier
In Nederland is het verboden om exotische dieren te houden, tenzij ze op de zeer beperkte positieflijst voor zoogdieren zijn opgenomen én voldaan is aan Europese en internationale regels. Desalniettemin is het beter om helemaal geen exoten in huis te houden, want zeg nou zelf: het is toch veel leuker om een dier in vrijheid en voorspoed te zien in een omgeving die hem of haar past? Doe het dus niet. Geniet van de diervriendelijke beelden op film, tv of social media, maar haal ze niet in huis. Daar worden ze niet gelukkig van.
Bron:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée