Op de Spaanse jachtbeurs Cinegética zijn trofeejachten op diverse beschermde diersoorten verkocht. Tenminste 54 leveranciers boden jachtreizen aan om ijsberen, leeuwen, Afrikaanse olifanten en luipaarden te doden. Het evenement vond plaats van 23 tot en met 26 maart in Madrid.
Humaine Society International Europe kwam tot de ontdekking dat er dit jaar op de grootste jachtbeurs in Europa tientallen leveranciers vakantiepakketten met een jachtprogramma ter veiling aanboden tegen relatief lage prijzen. Zo werd er een giraffenjacht verkocht voor 900 euro, een leeuwenjacht voor 4.500 euro en voor hogere bedragen werden jachtreizen op olifanten, neushoorns en andere kwetsbare diersoorten geveild. Voor deze pretpakketten moest zo´n 24.500 tot 60.000 euro worden neergeteld.
Jachttrofeeën
Om al dan niet ervaren of aanstaande jagers over de streep te helpen, waren er zogenaamde trofeeën tentoongesteld. Deze moesten het idee om zelf deze soorten te doden, verleidelijk maken. Zo waren er onder andere Afrikaanse leeuwen te zien, bruine beren en ijsberen. Het bewonderen van deze vermoorde dieren, zou motiverend werken en de jachtindustrie uitbreiden.
Internationale jachtlobby
De jachtbeurs stond dit jaar ook in het teken van de viering van de eerste trans-Atlantische overeenkomst tussen Cinegética en Safari Club International. Met deze samenwerking hopen beide partijen enige obstakels voor de jachtindustrie uit de wereld te helpen. Dat zij daarbij ook kwetsbare diersoorten doen verdwijnen, lijkt van geen enkel belang te zijn. Het doel is uitsluitend om de jagers hun dodelijke pleziertje te gunnen. Om dit te bereiken, zullen wat hen betreft wetten en regelgeving omtrent beschermde soorten moeten worden opgeheven. En daar strijden zij dan ook hard voor.
Een soortgelijk ziekmakend idee als de verkoop van jachtpretpakketten, was de award show voor de beste buitenlandse trofee. Jagers kregen bronzen, zilveren en gouden medailles uitgereikt ter ere van hun slachtpartijen in alle hoeken van de wereld; Afrika, Azië, Amerika en Europa. De meest succesvolle moordenaars, ofwel de zogenaamde winnaars, toonden CITES-genoteerde diersoorten zoals poema´s en zwarte beren. CITES reguleert de internationale handel in bedreigde planten- en diersoorten.
Pijl en boogschieters
Een bijzondere categorie was het doden van dieren met pijl en boog. Deze manier van jagen kan resulteren in een verwondingspercentage van zo´n 50 procent en brengt dus verschrikkelijke dierenleed teweeg. Het dier sterft dus niet meteen, maar raakt ernstig gewond. Groot leedvermaak, want daar doe je het tenslotte voor als plezierjager.
.
Spaanse opinie tegen trofeejacht
Volgens een rapport van Humaine Society International is de overgrote meerderheid van de Spanjaarden (89 procent) fel tegen trofeejachten op internationaal beschermde diersoorten. Ondanks dat 84 procent van de Spaanse bevolking graag wetswijzigingen ziet omtrent de invoer van jachttrofeeën van bedreigde soorten, staat Spanje na Duitsland nog altijd tweede op de lijst van grootste importeurs van zoogdiersoorten die onder CITES vallen.
Tussen 2014 en 2020 is in Spanje de import van jachttrofeeën met 50 procent gestegen. Er werden ten minste 3.208 jachttrofeeën van 56 verschillende zoogdieren geïmporteerd die op de CITES-lijst staan, evenals vele soorten die door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zijn geclassificeerd ernstig bedreigd of als uitgestorven in het wild. Als de Spaanse bevolking het voor het zeggen heeft, komt er zo snel mogelijk een einde aan de gruwelijke industrie.
Petitie
Help de Europese Unie aan te sporen de invoer van jachttrofeeën te stoppen door hier te tekenen.
Bronnen:
- Humane Society International (HSI)
- World Animal News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?