Door het lawaai in de regio Hong Kong neemt de populatie Chinese witte dolfijnen daar steeds verder af. Zij gebruiken geluid om te socialiseren en te jagen en dat wordt in toenemende mate onmogelijk in het geïndustrialiseerde gebied. De toenemende geluidsoverlast vormt een ernstige bedreiging voor de dolfijnen.
Er leeft een populatie van ongeveer 2.000 witte dolfijnen (Sousa chinensis) in de Pearl River Delta. Zij hebben vaak een roze tint, die samenhangt met wat ze eten. Het zijn dolfijnen van een gemiddeld formaat: 1,8 tot 3 meter lang en 250 tot 285 kilo. Hoe groot de mannetjes zijn en hoe de rugvin eruit ziet verschilt per regio.
Verstikt door geluidsoverlast
Rond Hong Kong leeft de grootste ‘discrete’ populatie witte dolfijnen. Deze neemt echter elk jaar verder af door ‘ernstige menselijke verstoring’, aldus het Wereld Natuur Fonds (WWF). Volgens data van het Agricultural, Fisheries and Conservation Department (AFCD) is de populatie de afgelopen 15 jaar met meer dan 80 procent gedaald. De kustontwikkeling in dit gebied houdt nooit op; het behoort tot de meest verstedelijkte gebieden ter wereld. Doris Woo, projectmanager voor het behoud van walvisachtigen bij WWF Hong Kong:
“De dolfijnen worden verstikt door het lawaai van de mens.”
.
.
Sinds 2016 doen Woo en haar team onderzoek naar de akoestiek in de regio, die tot wel 45 procent verslechterd is door geluidsoverlast van grote vracht- en vissersschepen, onderzeese boringen en meer. Naast deze hinder hebben de witte dolfijnen die leven in de wateren ten zuiden van het eiland Lantau ook te maken met een gebrek aan prooien, verlies van habitat en waterverontreiniging – tevens gevolgen van de industrialisatie. Zo schreven wij eerder dat het tijdens de pandemie een stuk beter ging met de lokale populatie witte dolfijnen. Er werd toen tot vier keer meer gesocialiseerd door de dieren en tijden 70 procent van de waarnemingen waren zij aan het foerageren.
.
.
Dat dolfijnen verstikt worden door het lawaai van de mens is ook onderbouwd door onderzoek uit 2021 in het tijdschrift Science: tijdens 90 procent van de 500 geanalyseerde studies bleek dat buitensporig lawaai ‘aanzienlijke schade’ aanricht bij zeezoogdieren, vissen en ongewervelde dieren. Carlos Duarte, hoogleraar mariene wetenschappen aan de King Abdullah University of Science and Technology in Saoedi-Arabië, die het onderzoek leidde:
“We moeten dringend actie ondernemen tegen lawaai. De bedreiging van het oceaangeluid heeft niet de aandacht gekregen die het zou moeten krijgen.”
Geluidsoverlast is niet alleen hinderlijk voor dolfijnen, maar voor het hele dierenrijk. Geluid reist in de oceaan verder dan licht en wordt gebruikt door krill tot pijlstaartroggen en tal van soorten die nog niet ontdekt zijn. Doris Woo:
“We vechten tegen de stroom in, maar er is nog tijd.”
Duarte onderschrijft dat:
“De voordelen zijn vrijwel onmiddellijk merkbaar zodra de bronnen van het lawaai zijn verwijderd. Het is veel goedkoper om dit nu aan te pakken, voordat er nog meer schade wordt aangericht.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?