Verschillende bedreigde buideldieren zoals kangoeroeratten, buideldassen en langoorbuideldassen nemen langzaam in aantal toe in Australië. Ze vinden hun weg naar herstel in hun oorspronkelijke leefomgeving dankzij een herintroductieproject.

Herintroductie bedreigde buideldieren in Australië
Gilberts potoroe (Potorous gilbertii) | Foto: Mick wackers/Wikipedia

’s Werelds meest bedreigde buideldier is de Gilberts potoroe (Potorous gilberti), een kangeroerat. Er zijn onlangs vier mannelijke en twee vrouwelijke kangoeroeratten vrijgelaten in de zuidelijke regio van de staat West-Australië.

Herintroductie bedreigde buideldieren in Australië
Dode kangoeroerat (Bettongia penicillata) in museum | Foto: via Wikimedia CC SA 1.0

Herintroductie in Two Peoples Bay

Na met uitsterven bedreigd te zijn door een bosbrand, waardoor er nog maar honderd exemplaren over waren, werd er een verzekeringspopulatie gesticht op Bald Island en een speciaal omheind gebied in Waychinicup National Park. Uit deze populaties komen de zes kangoeroeratten die hopelijk tot een herstel zullen leiden in Two Peoples Bay, op de hellingen van de berg Gardner in West-Australië. De dieren kregen GPS trackers en radiozenders, zodat ze gevolgd kunnen worden. Potoroe-onderzoeker Tony Friend zegt:

“We zullen kunnen nagaan waar ze zich verplaatsen, waar ze zich voeden en waar ze slapen. Het is belangrijk omdat we hopen te leren of de potoroes het gebied kunnen gebruiken dat in 2015 is afgebrand. De vegetatie is daar nog niet zo dik.”

Deze uitzetting biedt hoop voor de kleine buideldieren van Australië. Ze kunnen zich snel voortplanten als er voedsel in overvloed is en als ze niet overbejaagd worden door wilde katten en agressieve vossen. Natuurbeschermers in New South Wales zien dit namelijk gebeuren bij de gouden kortneusbuideldas. Deze kleinere buideldieren zijn al meer dan 100 jaar plaatselijk uitgeroeid in het uiterste noordwesten. Na hun herintroductie in mei dit jaar, planten ze zich snel voort in het Sturt National Park. Het geheim van hun succes is dat ze maar een draagtijd hebben van enkele weken en de jongen worden beschermd in de buidel van de moeder tot ze oud genoeg zijn om zich vrij te kunnen bewegen.

Herintroductie bedreigde buideldieren in Australië
Langoorbuideldas in gevangenschap | Foto: Stephentrepeneur/Wikipedia

De herintroductie werd geregeld door Wild Deserts, een project van de Universiteit van New South Wales dat in 2020 langoorbuideldassen opnieuw in Sturt heeft geïntroduceerd. Ook dit buideldier is al meer dan 100 jaar uitgestorven.

Meer buideldieren op de lijst

Het programma van 25,5 miljoen euro heeft meerdere buideldieren gered. Volgens de minister van Milieu van New South Wales, James Griffin, leidt het niet alleen Australië, maar ook de wereld. Atticus Fleming, waarnemend coördinator-generaal van New South Wales zegt:

“We keren het tij van het uitsterven. We brengen buideldassen, langoorbuideldassen en numbats terug.”

Uit de laatste tellingen blijken de populaties van buideldassen inderdaad toe te nemen. Projectcoördinator Reece Pedler van Wild Deserts vertelde dat er meer soorten op de lijst staan, die nog goedgekeurd moeten worden, zodat ze volgend jaar ook geherintroduceerd kunnen worden.

Bron:

Australië kondigt plan aan om uitstervingscrisis te stoppen en 110 soorten te redden

©AnimalsToday.nl Jane Sauer