De otter heeft de Oostvaardersplassen bereikt. Met een van de camera’s uit de rubriek “Overstekend wild” van Vroege Vogels is gefilmd hoe een otter onder het spoor de Oostvaardersplassen betreedt. In januari was er ook al een otter gefilmd, maar nu is zeker dat de otter de Oostvaardersplassen niet incidenteel bezoekt.
“We zijn ontzettend blij met de komst van de otter. We hebben er lang op moeten wachten, maar dit zoogdier zal een toevoeging zijn aan een rijk ecosysteem,” aldus Jan Griekspoor, boswachter van Staatsbosbeheer. “We hebben een lat geplaatst in een waterafvoer waardoor de nieuwsgierige otter het gebied kan betreden. Dit laat zien dat een kleine aanpassing een groot succes kan betekenen.”
De otter heeft volgens otterexpert Freek Niewold een goede kans te overleven in de Oostvaardersplassen:
“De otter is een echte viseter en heeft natuurlijke oevers nodig met hout. Hij is bij gelegenheid ook een kuiken- en eierdief, waardoor hij invloed kan hebben op vogelkolonies in het gebied. Bij voortplanting is dekking door bosschages nodig voor vrouwtjes die jongen krijgen.”
Of de otter zich zal gaan voortplanten in de Oostvaardersplassen zal in de toekomst moeten blijken. Maar dat hij invloed zal gaan hebben op het gebied is zeker, aldus Niewold.
Bekijk hier het filmpje van de overstekende otter.
Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mijn vraag is hoe jullie denken over de dieren die jaarlijks de hongerdood sterven in de Oostvaardersplassen? Is het hele natuurconcept daar een mislukt experiment en moeten de dieren afgeschoten worden zodra lijden is vastgesteld of valt dit volgens jullie nog onder de natuurlijke selectie?
Tevens de vraag of ik informatie van jullie site mag gebruiken om te verwerken tot lesstof. Ik ben als leraar bezig om een reader in elkaar te zetten waarin allerlei soorten dierenleed wordt behandeld wat wordt veroorzaakt door ons consumptiegedrag. Iedereen die meewerkt aan de totstandkoming zal in de bronvermelding worden opgenomen en een digitaal exemplaar toegestuurd krijgen waarop feedback kan worden gegeven voordat de difinitieve versie als lesstof kan worden gebruikt.
Mvg,
Bob Arends