Begin dit jaar werden er 24 chihuahua’s aangetroffen bij een industrieterrein in Geldermalsen, die achtergelaten waren aan een paal zonder water. De eigenaar, een hobbyfokker van 51, claimde dat hij de hondjes jaren eerder had verkocht en werd vrijgesproken.
In januari werden de hondjes door een voorbijganger gevonden bij de Zeekade in Geldermalsen – één hondje was ontsnapt en liep op de weg. De chihuahua’s waren ernstig verwaarloosd en hadden kale plekken, klitten en rotte tanden. Sommige van hen waren zo strak vastgebonden dat zij dreigden te stikken. Medewerkers van de dierenambulance hebben de dieren verwijderd en deze naar een opvangcentrum in Tiel gebracht. “Als het langer had geduurd, hadden er misschien doden tussen gezeten”, aldus Esther Wansing van de dierenambulance.
Broodfokker vrijgesproken van dumpen 24 verwaarloosde chihuahua's https://t.co/mk514IxQXj pic.twitter.com/PXbU7yTci3
— Omroep Gelderland (@OmroepGLD) November 22, 2022
Tips en chips
De zaak kreeg gelijk veel aandacht. Het asiel werd platgebeld door mensen die de chihuahua’s wilden helpen, maar ook op televisie in Opsporing Verzocht werd er een oproep gedaan om de dader te vinden. Meerdere van de teefjes waren zwanger of recent geweest – wat gebruikt kon worden als aanknopingspunt. Uiteindelijk kwam men via enkele tips en chips in een deel van de chihuahua’s uit bij de man uit Geldermalsen. Ook werd zijn DNA aangetroffen op het touw waarmee hij de honden had vastgebonden.
De verdachte is arbeidsongeschikt en fokt honden als hobby. Hij verklaarde voor de rechter in Arnhem dat hij de honden al drie jaar eerder had verkocht. Een bon van de verkoop of concrete informatie over de koper had hij niet. Ook werd er geen DNA van andere mensen op de touwtjes aangetroffen. De officieer van justitie eiste daarom 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De rechter sprak de man echter vrij, op grond van onvoldoende bewijs dat de man nog steeds de eigenaar was.
Dit is een teleurstellende uitkomst. Gelukkig gaat het met de hondjes zelf goed – zij zijn eerst opgeknapt in gastgezinnen en daarna door middel van strenge selectie geadopteerd.
Bronnen:
- RTLNieuws (1, 2)
- Gelderlander
- NOS
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?