Een ivoorsmokkelaar heeft in een historische rechtszaak in Uganda een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. Nog nooit in de geschiedenis van het land is het smokkelen van dierproducten als slagtanden van olifanten zo zwaar bestraft.

Levenslang voor ivoorsmokkelaar Uganda
Nooit eerder werd het smokkelen van slagtanden zo zwaar bestraft in Uganda | Foto: publiek domein

De misdadiger, Pascal Ochimba, werd in januari gearresteerd met twee stukken ivoor van bijna 10 kilo. Toen hij voor de rechter verscheen, eiste de officier van justitie de torenhoge straf om:

“…de toekomstige bescherming van wilde diersoorten te waarborgen.”

Daarbij werkte het niet bepaald in het voordeel van Ochimba dat hij in 2017 al eerder een celstraf had gekregen voor het bezit van vier stukken ivoor en de huid van een okapi, een zeer bedreigde, zebra-achtige diersoort.

Historische straf voor Uganda

Ochimba is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, onder de afspraken van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), die het smokkelen van ivoor sinds 1989 verbiedt. Dit is de maximale straf en tevens de zwaarste straf ooit gekregen voor zo’n misdrijf in de geschiedenis van het land.
.

CITES-conferentie 2022: Betere bescherming van nijlpaarden, olifanten en haaien

.
In Uganda worden smokkelaars die handelen in lichaamsdelen van olifanten en andere bedreigde diersoorten vaker opgepakt; het is dan ook een belangrijk overstappunt voor smokkelaars. Omdat de populatie van olifanten gestaag afneemt door stroperij, heeft Uganda in 2019 de straffen voor het stropen en smokkelen van bedreigde diersoorten flink verhoogd. Sam Mwandha, leider van de Uganda Wildlife Authority, zei in een statement blij te zijn met de straf en noemde het:

“…een mijlpaal in onze oorlog tegen de illegale handel in wilde dieren in Uganda.”

Ivoorhandel

In de afgelopen vijftig jaar is de olifantenpopulatie in Afrika uitgedund van anderhalf miljoen dieren tot 415 duizend dieren. De grootste oorzaak van deze krimp is de stroperij; olifanten worden gedood voor hun waardevolle ivoren slagtanden. In Azië worden producten gemaakt van ivoor gezien als luxeproduct of statussymbool: in landen zoals China en Vietnam vind je ivoren beeldhouwwerken en souvenirs op de markt. Ook wordt hier nog steeds geloofd dat ivoor geneeskundige krachten bezit, terwijl dit nooit bewezen is. Ondanks het verbod is de ivoorhandel nog steeds razend lucratief.

Bronnen:

#GNvdD: Dansende Baloo gered uit handen smokkelaars India

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner