Een groep van 230 grienden is gestrand op Tasmanië, waar ze om nog onbekende reden in ondiep water terechtkwamen en droogvielen. Reddingswerkers zijn bezig om de dieren zo goed en kwaad nat te houden, maar naar verluidt is de helft van de walvissen inmiddels overleden.

Gestrande grienden Tasmanië vechten voor hun leven
Reddingswerkers proberen de dieren nat te houden | Foto: screenshot video CRUX/YouTube

De dieren zijn gestrand aan de westkant van het eiland Tasmanië, op een lastig bereikbaar punt. Dit maakte de reddingsactie aanvankelijk moeilijk. Het plan is om de sterksten terug te krijgen in zee, maar nu is al duidelijk dat de meeste dieren het niet gaan overleven.
.

.
Precies twee jaar geleden vond er ook een massale stranding plaats aan de westkust van Tasmanië, die door honderden dieren niet werd overleefd.
.

Al 470 grienden gestrand bij Tasmanië, 380 overleden

.
Een walvis die strandt bezwijkt op land uiteindelijk onder zijn eigen gewicht en kan niet meer ademhalen. Ook moet hun huid altijd nat zijn. De oorzaken van strandingen zijn niet zelden mensen, zoals sonar van schepen of industriële activiteiten, maar ook aardbevingen of tropische stormen kunnen groepen walvisachtigen naar ondiep water dwingen, waarna ze stranden.
.

  • Update 22 september:
    .

Slechts 35 van 230 grienden overleven stranding Tasmanië

.
Bronnen:

Meer dan 100 dode walvissen in Nieuw-Zeeland

Sonar is het antwoord op de vraag waarom walvissen stranden

©AnimalsToday.nl