Een verweesde koala, die werd gered van de catastrofale overstromingen in New South Wales aan de zuidoostkust van Australië, is na maanden van rehabilitatie weer vrijgelaten in het wild. De nog jonge Gulliver is inmiddels oud genoeg om voor zichzelf te zorgen.
Koala joey Gulliver werd eind februari gered tijdens een van de ergste dagen van de hevige regenval in Tregeagle in de Northern Rivers regio van New South Wales. Het dier was op dat moment pas 14 maanden oud. Hij werd op de grond gevonden en huilde om zijn moeder, die helaas niet gevonden kon worden door reddingswerkers. De koala werd gered op dezelfde dag dat honderden inwoners van steden in de Northern Rivers op de daken waren gestrand, toen het overstromingswater Lismore en omliggende gebieden overspoelde.
Ook Gulliver omringd door verlies
Na de redding van de jonge koala, werd hij naar Friends of the Koala gebracht. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van koala’s en hun leefomgeving, vooral in de regio van de Northern Rivers van New South Wales. Ze werken nauw samen met het International Fund for Animal Welfare (IFAW) om koala’s in deze regio te redden, te rehabiliteren en vrij te laten in het wild. Omdat Gulliver nog zo jong was, werd hij ondergebracht bij een ervaren koala revalidatiearts en werd hij onderzocht door dierenarts Jodie Wakeman. Gelukkig had hij geen last van gezondheidsproblemen, maar omdat hij zo jong was, moest hij goed in de gaten worden gehouden, totdat hij oud genoeg zou zijn om vrijgelaten te worden. Wakeman:
“Tijdens de rampzalige overstromingen in deze regio werden we omringd door verlies. Mensen verloren hun huis en bezittingen; dieren verloren hun leefomgeving en soms hun leven. Direct betrokken zijn bij de redding, rehabilitatie en vrijlating van Gulliver, die het geluk had dat hij de ramp overleefde en opbloeide tijdens zijn verblijf hier, heeft iedereen bij Friends of the Koala een positieve focus gegeven in een moeilijke tijd. Dit geeft ons hoop voor de toekomst van deze bedreigde diersoort.”
Meer rampen door klimaatverandering
Vrijwilligers zeiden dat Gulliver het goed deed en dat hij alert, leergierig en zachtaardig was. Volgens Nicole Rojas-Marin, programmamedewerker dierenredding van het IFAW is één overlevende van zo’n ramp van vitaal belang voor het behoud van de soort:
“Overstromingen hebben een enorme impact op onze wilde dieren, waaronder koala’s. Mensen denken misschien dat koala’s veilig zijn in de boomtoppen, maar de realiteit is dat ze een reëel risico lopen om van hun moeders gescheiden te worden of gewond en onwel te worden. Voor zo’n iconische soort als de koala, die al in drie staten met uitsterven wordt bedreigd, is dit een nieuwe bedreiging voor hun voortbestaan. Gulliver heeft veel geluk gehad dat hij op het juiste moment is gered, hij had in een veel ergere situatie terecht kunnen komen, maar in plaats daarvan is hij nu, na maanden van deskundige zorg, weer vrijgelaten in het wild waar hij hopelijk goed zal gedijen.”
De verwoestende overstromingen die New South Wales en Queensland hebben getroffen, hebben verschrikkelijke gevolgen gehad voor mensen, gemeenschappen en dieren in het wild.
.
Meer dan 20 procent bossen verloren gegaan door bosbranden Australië
.
Veel van de dieren waren twee jaar eerder al getroffen door de bosbranden van de Black Summer. Dieren en ecosystemen die nog maar net aan het herstellen zijn, hebben het zwaar te verduren. Nu Australië de afgelopen twee jaar zo zwaar is getroffen door bosbranden, overstromingen en rampzalige droogte, zal het IFAW zich samen met gemeenschappen voorbereiden op toekomstige rampen, die als gevolg van de klimaatverandering jammer genoeg in intensiteit en frequentie toenemen.
Bronnen:
- Southern Highland News
- World Animal News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?