Malta verbiedt pelsdierfokkerij en de productie van foie gras. De maatregel moet voorkomen dat deze dieronvriendelijke praktijken in de toekomst worden toegepast. Op dit moment zijn er geen actieve pelsdierfokkerijen en wordt er geen foie gras geproduceerd, en dat wil men zo houden.

foie gras
Voor het produceren van foie gras worden ganzen en eenden onder dwang gevoed | Foto: pickled_newt/flickr

Het Ministerie van Landbouw, Visserij en Dierenrechten in Malta wijst mede op het symbolische belang van het verbod:

“Hoewel dergelijke praktijken in Malta niet de norm zijn, is het toch van cruciaal belang om ze te verbieden en de bescherming van deze dieren te verzekeren.”

De nieuwe wetgeving is gepubliceerd als wijziging in de ‘Regeling inzake de bescherming van dieren die worden gehouden om redenen gerelateerd aan landbouw’.

Dubbele wetgeving

De wettelijke kennisgeving voegt voorschriften toe betreffende het verbod op zowel het gedwongen voederen van vogels en het verbod op het houden van dieren voor bont op Malta. Hiermee voegt Malta zich bij de 12 andere EU-landen die de pelsdierfokkerij verboden hebben, zoals Noorwegen, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Ook de foie gras-productie is in een aantal Europese landen verboden, zoals Denemarken en Duitsland, maar activisten vragen om meer actie.
.

Einde Nederlandse nertsenfokkerijen

Stap vooruit

Hoewel de nieuwe wet een grote stap voorwaarts is, bestaat er in Malta nog geen verbod op het verkopen van gekweekte bontproducten en foie gras. Ook is Malta een schandvlek op de kaart als het gaat om de jacht op trekvogels.

Bronnen:

Voorjaarsjacht op trekvogels Malta weer van start (video)

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop