Vier mannen schoten in Qatar 29 honden dood op een industrieterrein. Dit zorgt voor grote verontwaardiging in de Golfstaat die later dit jaar het WK organiseert.

Qatar
Verontwaardiging in Qatar om neerschieten 29 honden bij voorbereidingen WK | Foto: publiek domein

Op 10 juli schoten vier mannen 29 honden en puppy’s dood op een industrieterrein vlakbij Doha. Zeker drie andere honden raakten gewond, waarvan twee hoogzwanger waren. De gewapende mannen bedreigden ook bewakers in de fabriek. De autoriteiten zeggen dat ze het voorval zullen onderzoeken. Ze zeggen de verdachten te hebben geïdentificeerd, maar hebben geen verdere informatie vrijgegeven. Dierenwelzijnsactivisten zijn overigens kritisch: wetten die dieren horen te beschermen worden in het land namelijk niet goed nageleefd.

https://twitter.com/reform_therspca/status/1549086396102631426

“De wet lijkt niet te worden gehandhaafd, wat betekent dat deze monsters nooit voor het gerecht zullen worden gebracht”, zei Paws Rescue Qatar, een dierenwelzijnsorganisatie die de aanval voor het eerst meldde, in een verklaring op Instagram. “Voor zover ons bekend heeft geen enkele zaak [van geweld tegen dieren] ooit geleid tot een vervolging”, voegde een activist toe.

Motief?

Toen de mannen het terrein opkwamen, renden de honden naar hen toe in de overtuiging dat ze “gevoerd zouden worden”, zei een activist. “Maar de mannen begonnen willekeurig op hen te schieten.” Het motief was niet meteen duidelijk. In de Golfstaat hebben dieren, vooral honden, vaker te maken met mishandeling. Maar volgens een activist heeft een schutter tegen een bewaker gezegd dat een hond de zoon van een van de mannen had gebeten. “Maar het terrein is afgesloten met hoge hekken en geen enkel kind mag in de buurt daarvan spelen”, vervolgde de activist. Een ander zei dat er de afgelopen jaren veel gevallen waren van honden en vogels, waaronder flamingo’s, die werden gebruikt bij schietoefeningen.

De Qatarese autoriteiten hebben niet publiekelijk gereageerd op de zaak, maar Sheikha Al Mayassa bint Hamad Al Thani, de zus van de Qatarese heerser, veroordeelde de aanval als “onaanvaardbaar” op sociale media.

Asiel

Sinds de slachting hebben de autoriteiten de andere honden die op het industrieterrein leefden opgepakt en naar een door de overheid gerund asiel gebracht waar volgens activisten ongeveer drie duizend zwerfdieren worden vastgehouden. Deze actievoerders hebben geklaagd dat dierenactivisten nooit toegang krijgen tot het asiel. Ze vrezen voor de dieren die in de faciliteit worden vastgehouden. De omstandigheden zijn er slecht. Dieren zitten vaak met tientallen in kleine hokken en er is weinig eten en drinken. Daarnaast gaan er veel ziektes rond en worden ze na korte tijd afgemaakt. Activisten proberen de omstandigheden in dergelijke asielen al langer te verbeteren, maar volgens hen hebben de autoriteiten nooit gereageerd op hun aanbod om trainingen te geven over het beter organiseren van de opvangcentra.

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma