Als het aan de Britse rechter gelegen had, was Emlyn Rees achter slot en grendel verdwenen. Maar helaas behoort gevangenisstraf niet tot de mogelijkheden als het gaat om de illegale zalm- en forelvangst, waar Rees zich schuldig aan had gemaakt. De visdiefstal had ernstige milieuschade tot gevolg, en had de dief ruim zestigduizend pond aan winst opgeleverd.
Maar liefst zeven jaar lang stal metselaar Rees illegaal zeeforel en zalm uit de rivier nabij zijn woonplaats Cenarth in Wales. Hij deed dat niet alleen, het ging om een groep van acht mannen uit de buurt. Hun criminele activiteiten kostten 989 zeeforellen en 302 zalmen het leven. En, zo berekende het Welsh Natuuragentschap NRW, voorkwam dit dat er ruim twee miljoen zalmeitjes en 670.000 foreleitjes gelegd werden. Met de dalende populaties van beide vissoorten is dit een grote klap!
Logboek
Het Natuuragentschap ontdekte de diefstal tijdens een routinepatrouille langs de rivier de Teifi. De inspecteurs troffen een tussen de oevers gespannen net aan, en besloten die nacht terug te komen voor verder onderzoek. Zo betrapten ze de stroper die bezig was de netten leeg te halen, maar die ontkwam door in het water te springen en weg te zwemmen. De inspecteurs traceerden hem kort daarna, het bleek Emlyn Rees te zijn, een bekende van de politie met drie eerdere veroordelingen voor illegale visserij. Hij werd aangehouden in zijn woning, waar de politie, naast visgereedschap, een cruciaal bewijsstuk vond: een logboek met notities van alle vangsten en verkooptransacties van de jarenlange handel.
Emlyn Rees fined £1,600 as judge says he is unable to imprison him for seven-year operation that ‘significantly’ impacted fish stockshttps://t.co/4NRxfQ72Rc#water #drought #flood #globalwarming #ESG #environment #dayzero #heat #nature #climatechange #climatecrisis #future
— Water Innovation Advisors (@waterinno) July 12, 2022
Boetes en inbeslagname
Vijfentwintig agenten en negen NRW-medewerkers waren betrokken bij de opsporing en afhandeling van deze zaak. Het leidde uiteindelijk tot een veroordeling tot 1.600 pond (1.877 euro) boete en 1.000 pond (1.173 euro) kosten. Daarnaast werd alle visgerei in beslag genomen. Bovendien werd hem het eigendom van de illegaal verkregen inkomsten, ruim 61.000 pond (71.000 euro), ontnomen. Dit bedrag zal hij terug moeten betalen zodra hij het kan. Rees heeft kennelijk geen geld gespaard en verklaarde het bedrag niet te kunnen betalen. Hij heeft wel een symbolisch bedrag van één pond overgemaakt. Ook drie van zijn kompanen kregen boetes opgelegd, de overige drie kregen een waarschuwing.
Sergeant Esther Davies:
“Stroperij is al jaren een enorm probleem in de Teifi-rivier. Met deze opsporing en veroordeling hopen we te hebben aangetoond dat we wildlife criminaliteit serieus aanpakken.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?