Bijen zijn heel belangrijk als bestuivers, maar van de 360 bijensoorten die in Nederland voorkomen wordt de helft bedreigd. Pesticiden, monoculturen in de landbouw en verstedelijking zijn de oorzaken. Om te kijken hoeveel bijen er op dit moment rondvliegen kun je vandaag (24 april) meedoen aan jaarlijkse Nationale Bijentelling.
Als je een half uurtje de tijd neemt en een tuin of balkon hebt kun je genieten van de mooie dag en tegelijk iets belangrijks doen. Neem 30 minuten de tijd en ga kijken hoeveel bijen – dus ook hommels – in je tuin rondvliegen of je balkon bezoeken. Met kinderen is het leuk en leerzaam om bijen te tellen en tegelijk heel belangrijk. Zij hebben de toekomst waarvoor de bij behouden moet blijven.
Het is natuurlijk heel leuk als je de verschillende soorten herkent, maar ook zonder kennis over deze rondvliegende en ijverige pluizige beestjes kun je deelnemen. Er is een prachtig Bijengidsje te downloaden (pdf) en natuurlijk het telformulier. Blijft het onduidelijk wat voor soort je ziet, zet dan bij ‘onbekend’ een aantal. Er kunnen overigens ook zweefvliegen en wespen gemeld worden op het formulier, want ook zij bestuiven planten en gewassen en lijken allemaal wat op elkaar.
Enkele cijfers over bijen (bron):
- 80%van de planten waar wij van eten is bestuiving afhankelijk van bijen
- 358 verschillende bijensoorten in Nederland
- 34soorten zijn in Nederland verdwenen
- 50%van de bijensoorten is bedreigd
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen. Ze vragen iedereen om mee te doen aan het landelijk bijenonderzoek, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.
.
Bron:
- Nationale Bijentelling website
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?