In het Indiase Chakan (district Pune), gelegen in de deelstaat Maharasthtra, werd onlangs een verdwaalde luipaard gevonden in een Mercedes-Benz fabriek. Het dier werd gered. De situatie was bijzonder, want het was het eerst geregistreerde incident in Chakan van een luipaard die werd gezien op een industrieterrein.
De werknemers van de fabriek die het dier zagen, namen contact op met het bosdepartement. Zij namen weer contact op met Wildlife SOS voor hulp. Het team dat vanuit het Manikdoh Leopard Rescue Centre in Junnar opereerde reed zo’n 70 km om de fabriek te bereiken. Een vierkoppig team van de Wildlife SOS Rapid Response Unit, onder leiding van de dierenartsen Nikhil Bangar en Shubham Patil, voerde de reddingsoperatie uit samen met de boswachters. De fabriek werd gesloten voor bijna zes uur om het dier te kunnen redden. Dankzij de inzet van Wildlife SOS en Staatsbosbeheer raakte niemand gewond.
We had a very special guest at Mercedes-Benz India campus this morning. A leopard strayed into the company’s production facility and was later rescued with the prompt support of the Forest Department and Local Police.
Seems like the forest inspector ran a QC and gave us a⭐️rating pic.twitter.com/pdGWY6H8eV— Mercedes-Benz India (@MercedesBenzInd) March 21, 2022
De grote wilde mannetjeskat werd geschat op een leeftijd van drie jaar. Nadat het team de luipaard had gezien, werd eerst het hele gebied veiliggesteld. Vervolgens heeft Bangar volgens alle veiligheidsprotocollen het dier op een veilige afstand verdoofd. Boswachter Atul Mahajan van het district Chakan vertelt tegen The Times of India:
“Binnen twee uur bereikte ons reddingsteam de plek. Het dier zat vast in een omheining. Dierenarts Nikhil Bangar nam een geschikte positie in en schoot van een gepaste afstand een verdovingspijl af.”
Succesvolle redding
De redding zelf duurde vier uur. Nadat de luipaard was verdoofd werd hij overgebracht naar een transportmiddel om weer vervoerd te worden naar het opvangcentrum in Junnar. Uit onderzoek bleek dat de grote kat geen verwondingen had opgelopen en weer in het wild kon worden vrijgelaten. Plaatsvervangend boswachter Amol Satpute zei:
“Het medisch onderzoek en de observatie heeft uitgewezen dat het dier niet agressief is en lichamelijk fit is. De reddingsoperatie is op de juiste manier uitgevoerd, vandaar dat het dier geen verwondingen heeft opgelopen.”
Wildlife SOS Rescues Leopard Who Strolled Into Mercedes-Benz India Plant https://t.co/VYGzSEGxOq
— Patricia Jenkins (@patriciapicture) April 6, 2022
Het is nog steeds niet bekend hoe het dier in de fabriek terecht is gekomen. Aangezien de omgeving van het industrieterrein is omgeven door bossen, werd er aangenomen dat de luipaard daar vandaan is gekomen. Satpute vertelt dat het personeel CCTV-beelden zal verzamelen van bedrijven in de omgeving om uit te zoeken hoe het dier de fabriek van Mercedes-Benz is binnengekomen. Mahajan:
“We hebben op dit moment geen idee uit welk gebied het dier het bedrijfsterrein is binnengedrongen. We zullen de mogelijke redenen hiervoor onderzoeken. Ook zullen we speciale bewustmakingssessies houden voor de industrieën om hen bewust te maken van de manier waarop ze in situaties als deze moeten reageren. Het is noodzakelijk voor de veiligheid van de werknemers.”
Verlies van habitat
Deze Indiase staat heeft een van de hoogste dichtheden luipaarden, niet alleen in India, maar in de hele wereld. Door het snelle verlies van habitats worden luipaarden in Maharashtra gedwongen om zich in door mensen gedomineerde gebieden te wagen. Deskundigen op het gebied van wilde dieren zeiden dat de waarneming van het dier in deze gebieden niet nieuw is. Waarschijnlijk zullen dit soort situaties juist vaker gaan voorkomen door de snelle groei van de stad. Oprichter van de NGO RESQ die zich inzet voor dieren in het wild, Neha Panchamia zei:
“De waarneming van luipaarden in en rond Pune is niet nieuw. Gezien de groeiende voetafdruk van het dier op het platteland van Pune, hebben we sterk het gevoel dat de waarneming frequent zal zijn in nieuwe wijken van de stad. Een grote reden achter deze trend is de snelle groei van de stad de afgelopen jaren. Veel wooncomplexen liggen nu in de buurt van de bosgebieden. We hebben de luipaard gespot in Hadapsar, Wagholi, Undri, Hinjewadi en nu ook in Chakan.”
Maharashtra: Leopard rescued from village in Palghar district#Maharashtra #Palghar https://t.co/Fl5IzUXdC2
— Free Press Journal (@fpjindia) March 30, 2022
Mens- dierconflicten
De conflicten tussen mens en dier worden vooral veroorzaakt door de snelle verstedelijking. Hierdoor worden de leefgebieden van de luipaarden steeds kleiner. Bossen worden gekapt voor de bouw van nieuwe gebouwen, waardoor ook de mensen dichter bij het leefgebied van de dieren komen te wonen. Doordat de habitat kleiner wordt, neemt ook het aantal natuurlijke prooien af. Omdat de dieren geen voedsel meer kunnen vinden, worden ze gedwongen om in de menselijke nederzettingen op zoek te gaan naar voedsel. Soms zijn de dieren niet eens op zoek naar voedsel, maar naar een schuilplaats. Stroperij, habitatverlies en toenemende mens-dierconflicten blijven een bedreiging voor de luipaard.
Wildlife SOS werkt in Maharashtra op grote schaal om deze conflicten te verminderen door de mensen bewust te maken via bewustmakingsprogramma’s en workshops. Hierdoor kunnen conflicten met succes worden aangepakt. Deze reddingsoperatie is een goed voorbeeld van de gezamenlijke inspanningen van de betrokkene; de mensen die in de fabriek werken, het bosdepartement en Wildlife SOS.
Teken de petitie
Op dit moment werkt Wildlife SOS ook aan een ander groot probleem in Indiase dorpen, de open waterputten. Deze putten vormen een enorme bedreiging voor wilde dieren en daarom is het nodig om deze af te dekken. Teken hier de petitie om de Indiase fauna te beschermen tegen open putten.
Bronnen:
- Wildlife SOS
- The Times of India
- Lees meer:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?