Vanaf 2024 mogen hapjes en drankjes op een festival, in de horeca of op de werkvloer niet meer genuttigd worden in plastic wegwerpbekers of maaltijdverpakkingen. Herbruikbare bekers en borden worden het uitgangspunt. Dit schrijft Vivianne Heijnen, staatssecretaris Milieu, dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Elke dag gooien we in Nederland negentien miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg na eenmalig gebruik. Het doel van het verbod op de plastic wegwerpbekers en –verpakkingen is om minder eenmalig plastic te gebruiken en weg te gooien. “Er is een verandering nodig van wegwerp naar hergebruik”, zegt de staatssecretaris.
Single-Use Plastic
De maatregelen houden in dat plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik niet meer gratis mogen worden meegegeven. Deze komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. Sinds juli 2021 hebben alle Europese lidstaten maatregelen genomen om de impact op het milieu van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op het strand te verminderen. Eerder gingen gratis plastic tasjes, rietjes en roerstaafjes al in de ban.
Plastic bekers en bakjes buiten de deur vanaf 2024 in de ban https://t.co/HN9tLSAyPX
— NU.nl (@NUnl) March 29, 2022
Koffie-to-go
Aan gratis bekers voor een koffie-to-go komt volgend jaar al een einde. Vanaf juli 2023 moet er een bedrag betaald worden voor het gebruik van deze plastic wegwerpbekers en –maaltijdverpakkingen. Dit bedrag komt boven op de prijs van de drank. Ook de koffiebekers-to-go die van papier lijken vallen onder deze maatregel, omdat hier een laagje plastic in zit.
Afwasbare koffiemok
Wel wordt er in deze regels onderscheid gemaakt tussen afhaal en bezorging. “Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt”, zegt de staatssecretaris. Een afwasbare koffiemok voor op kantoor en een bord in de kantine worden het uitgangspunt. Alleen voor zorginstellingen geldt een uitzondering, meldt Heijnen. Op de voorwaarde dat minimaal driekwart van het gebruikte plastic wordt ingezameld voor recycling, mogen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken. Alleen wanneer dit echt nodig is.
Je eigen koffiebeker mee als je koffie op de hoek van de straat gaat halen of extra betalen voor je koffiebeker ‘to-go’. Vanaf volgend jaar zomer wordt dat de norm voor wegwerpbekers in de horeca. Koffiezaken steunen het plan https://t.co/uYOF9CtUCj
— Het Parool (@parool) March 29, 2022
Zwerfafval
De rekening voor het opruimen van zwerfafval op straat, in rivieren en natuurgebieden zal volgens de nieuwe regels vanaf 2023 betaald worden door producenten die deze producten op de markt brengen. Dit geldt voor bijvoorbeeld drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, plastic tasjes, ballonen en vochtige doekjes. Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen in Nederland. Maar, het blijft natuurlijk wel iedereens verantwoordelijkheid om geen afval op straat te gooien.
Nieuws! Nederland pakt plastic wegwerpbekers aanhttps://t.co/JBpgK06STr #hergebruik #reuse #circulareconomy #zwerfafval #plastic #plasticpollution #plasticfree pic.twitter.com/rMSWy1SNP5
— Fair Resource Foundation (@FairResource) March 29, 2022
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?