Een man uit San Diego, Californië, moet 100 uur vrijwilligerswerk doen bij een non-profit organisatie die zich bezighoudt met dierenbescherming als straf voor de verkoop van ivoor.

ivoor
Verplicht 100 uur vrijwilligerswerk voor ivoorhandelaar | Foto: publiek domein (CC0)

Stephen Shu Wang verkocht ivoorsnijwerk vanuit zijn garage in San Diego en moet zijn ivoorcollectie nu inleveren en honderd uur vrijwilligerswerk verrichten. De autoriteiten namen in 2020 de ivoorcollectie van de 54-jarige man in beslag. De ivoorcollectie bevatte onder andere schaakstukken, delen olifantenslagtand, snijwerk van de “acht onsterfelijken” van Chinese mythologie en een geisha beeldje. Naast ivoor van olifanten werd er ook ivoor afkomstig van walrussen en nijlpaarden aangetroffen. Het is lastig om een precieze waarde toe te schrijven aan de producten, omdat het gaat om een illegale markt. Alleen de ivoorbeeldjes leveren volgens schattingen al minstens 100.000 dollar op.

Undercoveragenten

Wang werd opgepakt nadat undercoveragenten contact met hem hadden opgenomen naar aanleiding van advertenties die hij online had geplaatst. Na kort contact over de verkoop – voor in totaal meer dan zesduizend euro – kregen de autoriteiten goedkeuring voor een huiszoekingsbevel. In totaal namen de autoriteiten bijna 200 voorwerpen in beslag.

“Deze illegale en immorele handel stimuleert alleen maar de zinloze slachting van olifanten en andere bedreigde diersoorten,” zegt officier van justitie Mara W. Elliott. “Samen met het Departement voor Vissen en Wilde Dieren blijven we iedereen die handelt in deze zwarte markt goederen vervolgen.”

Illegaal

Het kopen, verkopen, handelen en bezitten van ivoor is verboden volgens lokale en internationale wetten. Daardoor riskeerde de man 8 jaar cel en een boete van tussen de 40.000 en 320.000 dollar. Hij werd in totaal aangeklaagd voor vijftien misdrijven. Zo is hij schuldig bevonden voor het bezitten van verboden dierlijke producten voor persoonlijk gewin, het overtreden van de Vis & Jacht wetten en het importeren, bezitten en verkopen van verboden dierlijke delen.

David Bess, adjunct-directeur van het Departement voor Vis en Wilde dieren van de staat Californië, zegt:

“Deze harde aanpak geeft een sterk signaal af dat de ivoorhandel niet wordt getolereerd.” David Bess, adjunct-directeur van het Departement voor Vis en Wilde dieren van de staat Californië.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma