RTL Nieuws meldde in februari dat er 159 wolvenroedels in Duitsland en de Benelux zijn. Ze doelen dan op roedels die nakomelingen hebben. Deze cijfers kloppen voor 2020. Toen waren er 157 in Duitsland, 1 in Nederland en 1 in België. RTL Nieuws noemt echter niet dat er sinds 2015 ruim 50 wolven als ‘loner’ Nederland hebben aangedaan. Loners zijn jonge wolven die de ouderlijke roedel verlaten hebben en die rondtrekken.

Diederik van Liere: Wolvennieuws voor RTL Nieuws
In 2020 waren er 159 wolvenroedels in Duitsland en de Benelux | Foto: publiek domein

Wat nu precies de boodschap was van het bericht, is me na meerdere keren lezen niet duidelijk. Misschien de melding dat er een nieuw wolvenplan komt. Dat wordt in ieder geval tijd, want het huidige plan is al links en rechts ingehaald. Zou RTL Nieuws zich afgevraagd hebben of het beheer van wolven veranderd gaat worden? Boer en natuurbeheerder worstelen met overlast veroorzaakt door wolven, stelt ze. Dan gaat het om het doden van schapen. De redenatie is dat hoe meer wolven er komen, hoe meer schapen gedood gaan worden. Dat blijkt uit de video in het bericht. De vrees dat wolven schapen kunnen doden, is allang bekend bij onze oosterburen. Dus wat wordt er nu eigenlijk gemeld?

Wat een beetje nieuw is, ligt verscholen in de video: een Fries initiatief van schapenhouders zou tegen de wet zijn. Dat initiatief omvat het plaatsen van een hek langs de grens van Friesland, zodat de wolf niet Friesland in kan komen. Leuk voor juristen om over te bakkeleien, maar dat boeit niet echt. Wat ik echt wezenlijk vind, is dat er een initiatief gekomen is van schapenhouders zelf. Ik juich dat toe, los van de vraag of het effectief is.
.

Diederik van Liere: De monomane weg van het elektrische hekwerk

.
Tegelijkertijd is met dit initiatief duidelijk dat de schapenhouders met de handen in het haar zitten: het elektrische hekwerk om schapen te beschermen is niet voldoende. Al was het alleen al vanwege de kosten en de arbeid. Schapen blijven niet op één veld: de inzet en het al of niet verplaatsen van een schrikdraadhek is teveel gevraagd. En ondanks het elektrische hekwerk kunnen schapen nog steeds gedood worden. De onmacht spreekt boekdelen. Het verbaast niet dat de geluiden luider worden om de wolf af te mogen schieten. Het bericht noemt ook al dat er internationale afspraken gemaakt gaan worden over wolvenbeleid. Ook in Brussel wordt luid geroepen om het doden van wolven. Ik vind dat primitief. Het past niet bij een houding van een zorgvuldige omgang met het leven om ons heen.
.

Diederik van Liere: Wolvennieuws voor RTL Nieuws
Ook in Brussel wordt luid geroepen om het doden van wolven | Foto: publiek domein

De onmacht grijpt om zich heen en de wolf is de klos. Wat zou het geweldig zijn als de schapenboeren meer initiatieven nemen om de wolf te weren, bijvoorbeeld door te laten onderzoeken welke methoden en ervaringen er zoal zijn om wolven af te leren schapen te doden. De Belgen zijn daarmee bezig. En in Slovenië hebben wetenschappers van de universiteit van Ljubljana een prototype voor schapen ontwikkeld, waarmee wolven afgeleerd kan worden in de nek van een schaap te bijten.

Voor de Nederlandse situatie is onderzocht en gepubliceerd dat minstens 1 op de 5 geïdentificeerde wolven geen schapen doodt, terwijl we een schapendichtheid hebben die 3 keer groter is dan in Duitsland. Het geluid in Nederland is steeds dat wolven ‘voorgeprogrammeerd’ zijn om hoefdieren te doden en dat schapen een makkelijke prooi zijn. Beide zaken zijn veel te simplistisch gedacht, maar hardnekkig in de communicatie over wolven.
.

Wolven wenselijk gedrag aanleren is efficiënter dan een hek bouwen

.
Boeren hebben meestal goed inzicht in gedrag van dieren; ze weten ook over opgroeicondities en de effecten op latere leeftijd. Al was het alleen al als het gaat om het gedrag van hun schaapshonden. Afstammelingen immers van de wolf. Wat zou het goed zijn als boeren het initiatief nemen zich te verdiepen in acceptabele en effectieve manieren om wolven echt af te leren schapen te kiezen als speeltje of voedsel. Dat zou nieuw zijn voor het wolvenbeheerplan.
.

The way to go: Veluwse wolvin leert haar jongen schapen te mijden

.
Een mooi voorbeeld is er in Minnesota. De eerder schietgrage boeren hebben ontdekt dat het beter is om een wolventerritorium naast het veld te hebben als de roedel heeft afgeleerd schapen te doden, wat die roedel is lekker territoriaal en houdt de loners buiten, die mogelijk wel schapen doden. Bovendien leren de wolvenwelpen over andere prooi dan vee. Dat zou ook een perspectief kunnen zijn. Ik wens RTL Nieuws nieuw inzicht toe.

Diederik van Liere  – Institute for Coexistence with Wildlife

  • Lees ook:
    .

Karen’s blog: De bangmakerij van angsthaas Annemieke

©AnimalsToday.nl