Het IPCC-rapport van de werkgroep inzake klimaatverandering van de Verenigde Naties geeft geen optimistisch beeld over de toekomst. Wetenschappers zijn er duidelijk over: er wordt niet genoeg gedaan om een klimaatramp te voorkomen.
The Guardian meldt over het rapport dat niets doen aan klimaatverandering uiteindelijk de wereld duur zal komen te staan. Kijkend naar het instorten van beschavingen in de geschiedenis, is het de vraag hoe groot de kans is dat de mensheid een grootschalige ramp kan voorkomen. Het IPCC-rapport suggereert dat ongeveer 40 procent van de mensheid in de gevarenzone leeft en dat veel ecosystemen onherstelbaar worden aangetast. Er wordt op dit moment niet genoeg gedaan om een klimaatramp te voorkomen. António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, bestempelt het gebrek aan leiderschap van de wereldmachten als “misdadig”.
“De grootste vervuilers van de wereld zijn schuldig aan brandstichting in ons enige thuis.”
A quarter of species face the threat of extinction, in large part because we have destroyed nearly half of the ecosystems in which they live.
We must act now to reverse this trend. #WorldWildlifeDay https://t.co/iA71J24asr
— António Guterres (@antonioguterres) March 3, 2022
Waarschuwing
Geen enkele vorm van opwarming van de aarde is veilig. Met een gemiddelde temperatuurstijging van 1,5°C -het hoofddoel van het Klimaatakkoord van Parijs – waarschuwt het IPCC-rapport dat tot 14 procent van de soorten op land een zeer groot risico loopt op uitsterven. Bij een stijging van 3°C zou een derde van het leven op het vaste land kunnen verdwijnen en deze stijging is niet onwaarschijnlijk. Het IPCC-rapport is een laatste waarschuwing, want hierna spreken de wetenschappers zich pas weer uit aan het einde van dit decennium en dan zal het te laat zijn voor grote veranderingen.
De vraag: Wat staat er op het spel?
Het korte antwoord: Alles
Het nieuwe rapport van @IPCC_CH over de gevolgen van #klimaatverandering waarschuwt voor ernstige gevolgen van voortgaande #klimaatverandering voor de mens en de natuur.https://t.co/nOytkDRFve— Patrick Jansen 🐾 (@PatrickAJansen) March 2, 2022
Doelstellingen
De toezeggingen van het Klimaatakkoord van Parijs zijn teleurstellend en maken geen einde aan het risico op sociale chaos in de wereld. Het is van groot belang dat er vastgehouden wordt aan de doelstellingen van de VN die de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 willen verminderen met 45 procent. Dit is nodig om tegen 2050 tot een netto-uitstoot van nul te komen.
Acties
Het uitblijven van acties en niet tijdig beginnen met grote uitstootvermindering zijn de wereld duur komen te staan. Er moeten maatregelen genomen worden om koolstofconcentraties in de atmosfeer snel te verminderen. Een snelle overgang naar een toekomst met hernieuwbare energie is nodig, maar helaas niet in zicht.
Ah, iemand heeft het hele IPCC rapport doorgeploegd. Meest opvallende: deze planeet is nu 1.1 graad warmer en de gevolgen zijn nu al veel ernstiger dan IPCC eerder voorspelde. Dat betekent hoop ik dat de transitie-noodzaak eerder doordringt bij olieboeren. https://t.co/sDJpASWRAF
— Sam Gerrits (@samgerrits) February 28, 2022
Ramp
Een catastrofale gebeurtenis, zoals het volledig verdwijnen van de permafrost op de Noordpool of het verdwijnen van een Amazonewoud, kan betekenen dat de wereld veel sneller met een klimaatramp wordt geconfronteerd. De crisis in Oekraïne laat zien dat regeringen bereid zijn om tot actie te komen en grote sommen geld uitgeven wanneer de bedreiging ernstig genoeg wordt geacht. Het is nodig om een manier van leven te vinden die sociale rechtvaardigheid combineert met ecologische duurzaamheid. Helaas heeft de zoektocht naar deze manier van leven nog geen goede start gemaakt.
Bron:
- The Guardian
- Lees meer:
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik blijf keer op keer verbijsterd over wat de mens in al zijn vermeende intelligentie en superioriteit allemaal voor ellende veroorzaakt in zijn eigen leefomgeving.
En daarmee ook voor alle andere leven op deze prachtige en unieke planeet aarde.
De meeste mensen maken zich druk om vaak relatief vrij onbenullige dingetjes, maar met waar het écht om gaat houden zij zich meestal niet bezig, of zij bestempelen het gemakshalve allemaal maar als onzin, zodat zij er geen verantwoording voor hoeven te nemen.
En er is een groep die zegt “dat wij mensen daar niets aan kunnen doen maar als je maar genoeg in De Bijbel leest dan creëert God in de nabije toekomst een nieuwe aarde waar wel alles goed zal gaan”.
Dat houdt dan in de praktijk meestal ook meteen in dat ze geen verantwoording hoeven te nemen.
Laten we gewoon met zijn allen het zo goed mogelijk doen in plaats van weg te kijken, uit te stellen, af te stellen, bagatelliseren en ontkennen.