Huisdieren houden en honden uitlaten komt Iraniërs binnenkort misschien duur te staan. Dat meldden Iraanse media afgelopen week, gebaseerd op een wetsvoorstel dat huisdieren in Iran wil verbieden.

Huisdieren mogelijk binnenkort verboden in Iran
Huisdieren mogelijk binnenkort verboden in Iran | Foto (illustratief): publiek domein

Door de wet zouden hondeneigenaren een fikse boete kunnen verwachten voor het uitlaten van hun hond. Een boete is tussen de 10 en 30 keer het maandelijks minimumloon. Ook mogen huisbazen volgens het voorstel niet meer verhuren aan mensen met een huisdier. Verder kan een voertuig dat een hond vervoert, drie maanden in beslag genomen worden en kan de eigenaar in de gevangenis terecht komen.

Honden populair in Iran

Sinds 2019 is het in bepaalde regio’s al verboden om honden uit te laten, waaronder in de Iraanse hoofdstad Teheran. Toch geven weinig Iraniërs daar gehoor aan; in interviews met internationale media gaven veel hondeneigenaren aan het verbod te negeren. En de dieren zijn nog steeds populair, in 2019 waren er in heel Iran zo’n 1,2 miljoen honden, waarvan 350.000 in Teheran. Zeker onder jonge Iraniërs, jonge gezinnen en rijken zijn de dieren populair. Deels worden de dieren gezien als statussymbool, deels als vorm van protest tegen het regime.

Huisdieren mogelijk binnenkort verboden in Iran
Door het wetsvoorstel zouden hondeneigenaren een fikse boete kunnen verwachten voor het uitlaten van hun hond | Beeld: publiek domein

Westerse invloeden

Het regime is door de symboolfunctie niet blij met de populariteit van huisdieren onder de bevolking. Traditioneel wordt de hond als huisdier binnen de islam als ‘onzuiver’ gezien. Saoedi-Arabië heeft een vergelijkbare strenge wet tegen het houden van honden als huisdier. Het ultraconservatieve politiek-religieuze regime van Iran hanteert dezelfde strenge vorm van de islam. De kwestie speelt al sinds het aantreden van het regime in 1979, toen honden al werden gezien als een teken van westerse invloeden.

Met dit landelijke verbod hopen de hardliners die het wetsvoorstel ondersteunen, hun invloed – en die van het conservatisme – te vergroten, na de verkiezing van de ultraconservatieve president Ebrahim Raisi in juni. De wet is opgesteld en ondersteund door 75 van de 290 parlementsleden. Het is nog onbekend wanneer het wetsvoorstel wordt behandeld. Experts vermoeden dat de wet niet in werking zal treden, of in ieder geval niet gehanteerd zal worden.

Huisdieren mogelijk binnenkort verboden in Iran
Katten zouden net zo gevaarlijk zijn als krokodillen | Foto: publiek domein

‘Gevaarlijk’

Ondanks dat de kwestie vooral om honden gaat, trekt het voorstel toch de lijn naar alle dieren, van honden, katten, konijnen en hamsters tot slangen, schildpadden, krokodillen en apen. Volgens de opstellers zijn alle dieren uit deze categorie gevaarlijk. Payam Mohebi van de Iraanse Gemeenschap voor Dierenartsen zegt hierover tegen Radio Free Europe/Radio Liberty:

“Naar mijn mening als dierenarts kunnen een konijn, een muis, een krokodil, een hond, een kat en een schildpad niet in dezelfde categorie worden ingedeeld in termen van gevaarlijkheid.”

Het is nog onbekend wat er gebeurt met de dieren als het wetsvoorstel wordt ingestemd. De afgelopen jaren was er veel kritiek van dierenliefhebbers en dierenrechtenactivisten om de manier waarop de autoriteiten met straatdieren omgingen. Op sociale media werden in recente jaren beelden gedeeld van dieren die mishandeld of gedood werden, iets wat tot protesten leidde. De protesten en een online-campagne hebben uiteindelijk geleid tot een wet die het mishandelen en lastigvallen van dieren verbiedt.

#GNvdD: Iran verbiedt het privébezit van wilde dieren

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma