Door de coronapandemie is er een enorme toestroom aan plastic bijgekomen, voornamelijk afkomstig uit ziekenhuizen. En een deel van dat plastic, zo’n 25.000 ton, is in de oceanen terechtgekomen, zo blijkt uit onderzoek. Onze zeeën en oceanen worden overspoeld door mondkapjes en plastic handschoentjes.
Beschermingsmaterialen
Volgens een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS is meer dan 25.000 ton plastic ‘corona-afval’ in de zee terechtgekomen. Dat komt neer op zo’n duizend volle vrachtwagencontainers. In totaal zorgde de pandemie voor 8 miljoen ton aan plastic afval. Uit het onderzoek blijkt het overgrote deel van het plastic corona-afval, namelijk 87,4 procent, van ziekenhuizen te komen. Hierbij gaat het vooral om eenmalige beschermingsmaterialen, zoals maskers en handschoenen. Mondkapjes en andere beschermingsmiddelen van particulieren tellen voor 7,6 procent mee aan het totaal.
More than 25,000 tonnes of COVID-19-related plastics have entered the oceans from the onset of pandemic through August 2021: Reporthttps://t.co/G2bZHbUpAC
— Down To Earth (@down2earthindia) November 16, 2021
Druk
Door de enorme vraag naar plastic voor eenmalig gebruik, vooral in de medische sector, kwam er nog meer druk te staan op het wereldwijde afvalprobleem. De hoeveelheid plastic blijkt voor veel landen te groot om te verwerken. Al langer weten wetenschappers dat de coronapandemie ook gevolgen heeft voor het zeeleven. In maart van dit jaar werd in Leiden een vis gevonden die verstrikt zat in een medische handschoen en in Brazilië was een mondkapje in de maag van een pinguïn gevonden. Nu is er ook onderzoek gedaan naar de herkomst van al dat afval. Volgens het onderzoek komt 46 procent van het plastic afval uit Azië, gevolgd door Europa met 24 procent en Noord- en Zuid-Amerika met 22 procent.
Recent bespreekt de Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNCA het plasticprobleem als gevolg van de pandemie.
Gevaar voor dieren
Yiming Peng en Peipei Wu van de Chinese Nanjing Universiteit voerden het onderzoek uit. Het feit dat het plastic afval de hele oceaan over gaat baart de onderzoekers veel zorgen. In de tijd dat het afval over de oceaan zwerft vormt het een groot gevaar voor zeedieren, die er in sommige gevallen dood aan gaan. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic of zien het aan voor voedsel, waardoor hun darmen verstoppen en ze verhongeren. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat de pandemie een groot lange termijneffect heeft. Ze berekenden dat aan het einde van deze eeuw zo’n 70 procent van al het corona-afval op stranden terechtkomt en zo’n 29 procent op de zeebodem.
Ze hopen dat er door het onderzoek meer aandacht komt voor het managen van afval, vooral op de ‘hotspots’, zoals de Danube rivier in Europa. Die rivier is verantwoordelijk voor de toestroom van zo’n 1.700 ton plastic afval.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?