In november vindt in het pittoreske Medinaceli het Toro Júbilo festival plaats, ook wel bekend als het feest van ‘de brandende stier’. Dat men in Spanje in de naam van traditie gruwelijke vormen van vermaak heeft, vaak ten koste van stieren, is voor niemand meer een verrassing. Maar niet alleen in de stierenvechtersarena’s en in de beruchte straten van Pamplona juichen mensen bij het aanschouwen van toegebracht dierenleed.

Toro júbilo - stier
Feest van de brandende stier, Toro Júbilo, in Spanje | Foto: SOLARPIX.COM via Daily Mail

Middeleeuws

Het plaatsje Medicaneli in de provincie Soria, ten noordoosten van Madrid, stamt niet alleen uit de middeleeuwen, ook de festiviteiten dateren uit deze tijd. Elke november vindt een van de culturele hoogtepunten van het jaar plaats, het Toro Júbilo, dat ongeveer 4000 toeschouwers trekt. De inwoners van Medicaneli beleven plezier aan dit sadistische feest, maar er zijn ook toeristen die deze hel op aarde graag met eigen ogen willen aanschouwen.

Toro de fuego

Bij zonsondergang wordt een jonge stier naar het marktplein gebracht. Hier krijgt het dier grote teer- of terpentineballen op zijn hoorns vastgebonden die in brand worden gestoken (bolas de pez). Met het vuur op zijn kop rent het dier in paniek rond, terwijl de omstanders joelen. De lekkende pek valt in de ogen en op de huid van de stier en veroorzaakt onnoemelijke pijn. Verblind rent de doodsbange stier overal tegenaan, gepest en achternagezeten door mensen uit het publiek. Deze kwelling kan uren duren. Als na deze horror het dier, uitgeput en zwaargewond, nog leeft, wordt het weggesleept en vaak alsnog gedood. Het vlees van de mishandelde stier wordt verdeeld onder aanwezigen.

Tijdelijk verbod

Dictator Franco verbood het Toro Júbilo in 1962 toen Britse journalisten verslag deden van dit wrede feest, maar in 1977 werd het verbod opgeheven.

Cultuur

Dierenmishandeling? De autoriteiten denken hier anders over, zij hebben dit fiesta een speciale culturele status toegekend.  De Spanjaarden uit Medicaneli schamen zich nergens voor. Ze hebben een aanvraag ingediend bij UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) om als werelderfgoed te worden erkend.

Traditie geen excuus voor wreedheid

Vele dierenrechtenorganisaties, in binnen- en buitenland protesteren fel tegen het Toro Júbilo. Ook de Spaanse partij tegen stierenvechten, wreedheid en mishandeling van dieren, Partido Antitaurino contra  el maltrato Animal (PACMA) strijdt al jaren tegen dit barbaarse feest.

Mark Jones, dierenarts en de Britse directeur van the Humane Society International zegt over Toro Júbilo:

“In deze moderne tijd zouden mensen geen dieren op deze manier moeten gebruiken voor entertainment. Traditie is geen excuus voor wreedheid.”

Laat je stem horen, via deze petities:

ForceChange

Care2petitionsite

In Spanje vinden vele traditionele feesten als Toro Júbilo plaats en de nationale protesten hier tegen worden steeds luider. Zie voor nieuwsberichten de Facebook-pagina van Spanish Animal Defenders.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde