Zuid-Korea is van plan om dieren een wettelijke status te geven, zo meldt Choung Jae-Min, juridisch adviseur bij het ministerie van Justitie van het land, aan Reuters. De wijziging van het burgerlijk wetboek zal waarschijnlijk al in september door het parlement worden goedgekeurd. Daarmee zullen dieren erkend worden als wezens met gevoel, met recht op bescherming en welzijn. Doel van de wetswijziging is om mishandeling en achterlating tegen te gaan, een toenemend probleem in het land.

Zuid-Korea: Dier van ‘ding’ naar wezen met gevoel
Zuid-Korea: Dier van ‘ding’ naar wezen met gevoel | Foto: screenshot video The Animal Reader/YouTube

Zuid-Korea telt ongeveer 6 miljoen honden die als huisdier worden gehouden en 2,6 miljoen katten. Het aantal gevallen van dierenmishandeling in het land is toegenomen van 69 zaken in 2010 tot 914 in 2019. Ook het aantal dieren dat werd achtergelaten steeg enorm. Zo waren er volgens het Animal and Plant Quarantine Agency in 2016 89.732 gevallen en in 2020 waren dat er 130.401.

Dieren zijn ‘dingen’, geen wezens met gevoel

Binnen de huidige wetgeving worden dieren behandeld als voorwerpen, volgens Choung Jae-Min, juridisch adviseur bij het Ministerie van Justitie. Zodra wettelijk is vastgelegd dat dieren niet langer gewoon ‘dingen’ zijn, zullen rechters en aanklagers meer opties hebben bij het bepalen van straffen, aldus Jae-Min. Volgens Kim Gea-yeung, hoofd van een dierenasiel in Seoul, zijn dieren zeker geen dingen:

“Dieren zijn geen objecten. Maar er zijn mensen die hun woede niet kunnen beheersen en zich afreageren op hun hond.”

Zuid-Korea: Dier van ‘ding’ naar wezen met gevoel
Dieren zijn geen objecten | Foto: screenshot video The Animal Reader/YouTube

Levend begraven

Een schrijnend voorbeeld daarvan is het verhaal van Jin-hui, een crèmekleurige Pomeriaan. Het hondje werd in 2018 levend begraven en voor dood achtergelaten in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan. Gea-yeung was net op tijd om het dier te redden:

“Zijn eigenaar ontstak in woede en zei tegen zijn kinderen dat ze de hond levend moesten begraven. Het dier was nauwelijks nog in leven toen wij er na een melding waren om hem te redden. De eigenaar werd niet bestraft, omdat de hond werd gezien als een voorwerp dat in zijn bezit was.”

Gelukkig kwam redding voor de Pomeriaan Jin-hui net op tijd en is het diertje nu veilig in de opvang van Gea-yeung. Bekijk het filmpje hieronder:
.

Verbod op hondenvlees

Dierenrechtenorganisaties verwelkomen het plan van het Ministerie van Justitie en roepen tevens op voor strengere straffen voor dierenmishandeling én een verbod op het eten van hondenvlees. Ook Cheon Chin-kyung, hoofd van Korea Animal Rights Advocates (KARA), kijkt uit naar de verandering in de wet, maar plaatst wel een kanttekening.

“De wetswijziging die bepaalt dat dieren geen voorwerpen zijn, is een poging tot grote verandering en dat juichen we toe. Echter, mishandeling, achterlating en verwaarlozing van huisdieren komt vaker voor en zal door middel van aanvullende wetgeving moeten worden gecontroleerd. Een van de meest opvallende gevallen van misbruik is de consumptie van hondenvlees, wat ook bij wet verboden zou moeten worden.”

hondenvleesboerderij
Hondenvleesboerderij in Zuid-Korea | Foto: Animals Asia/flickr

Dog meat farms

Zoals genoemd worden steeds meer honden achtergelaten op straat. Eenmaal op straat worden ze vaak gevangen, waarna ze belanden op de zogenaamde dog meat farms; boerderijen waar honden voor hun vlees worden gefokt. Een intens treurig einde voor deze trouwe viervoeters.

Bron:

©AnimalsToday.nl