Canadese ganzen, houtduiven, kauwen, konijnen, vossen en zwarte kraaien mogen voortaan niet meer zomaar afgeschoten worden in de provincie Gelderland. De rechtbank oordeelt dat het faunabeheerplan van de provincie niet heeft aangetoond dat deze bejaagde diersoorten schade veroorzaken, wat een voorwaarde is om erop te mogen schieten.
De zaak tegen de provincie Gelderland was in 2019 gestart door de Faunabescherming, maar toen oordeelde de rechtbank dat er geen procedure mogelijk was tegen het faunabeheerplan. Hier stak de Raad van State een stokje voor, waarna de Faunabescherming en provincie Gelderland alsnog voor de rechtbank verschenen. Advocaat Bondine Kloostra van de Faunabescherming is blij met de uitkomst, zo schrijft de Stentor:
“Jagers kunnen niet zomaar alles meer uit de weg ruimen als het in de weg zit. Een dier afschieten als boeren er last van hebben, is een gekke manier van denken. Je zou ook kunnen denken dat de mens zich meer moet inpassen in de natuur.”
De provincie Gelderland moet in het faunabeheerplan duidelijk aangeven waarom bepaalde dieren schade veroorzaken, maar is daar volgens de rechtbank niet in geslaagd. Ook moeten er aantoonbaar geen andere oplossingen zijn dan afschot en mag de jacht geen bedreiging vormen voor het voortbestaan van de bejaagde diersoorten; ze mogen er niet door uitsterven.
Het verbod geldt voor de hele provincie Gelderland, maar er is weer eens sprake van een uitzondering voor de Kroondomeinen, want die liggen buiten het werkterrein van de Faunabeheereenheid. De koning wordt derhalve geen strobreed in de weg gelegd om vrij te mogen knallen. Ook mag er nog tot uiterlijk 31 januari 2022 overal geschoten worden op konijnen en houtduiven, heel toevallig de soorten die als wild opgediend worden in restaurants. Het is maar goed dat Canadese ganzen, kauwen, vossen en zwarte kraaien niet gegeten worden.
De provincie Gelderland klaagt dat de jacht op overlast gevende dieren die op de vrijstellingslijst staan nu niet meer legaal kan plaatsvinden en is hierover in overleg met de Faunabeheereenheid. De Faunabescherming rekent erop dat ook jagers in andere provincies beperkingen opgelegd krijgen, maar is bereid om daarvoor opnieuw naar de rechter te stappen.
Bron:
- De Stentor
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl BVR