Giraffen hebben blauwe tongen zegt men. Maar als je van dichtbij gaat kijken, zal je zien dat het meer een grijze tint is dan echt helder blauw.
Maar er is wel een dier met een verrassend helder blauwe tong. Heel toepasselijk heet dit dier de blauwtongskink. Het is een hagedissensoort uit Australië. Ze steken hun blauwe tong uit wanneer ze bedreigd worden, om roofdieren te verjagen.
Er zijn meer hagedissen met blauwe tongen, allemaal uit Australië. Ook deze dieren gebruiken hun gekleurde tong als bescherming tegen roofdieren. Om er maar een paar te noemen: de gewone blauwtongskink, de dwergskink of de pijnappelskink.
Een leuk weetje is dat deze hagedissen, net als andere soorten, via hun tong kunnen ruiken. Daarom steken ze hun tong zo vaak uit.
Sommigen zeggen dat giraffen ook een blauwe tong hebben om roofdieren af te schrikken. Maar is dat wel zo? Een leeuw die een giraffe bespringt, zal niet echt de tijd nemen om de tong van zijn prooi te bekijken. Maar waarom hebben ze dan wel dat kleurtje?
Anderen vermoeden dat het de tong bescherming biedt tegen de zon. Ze krijgen immers niet veel schaduw boven de bomen. Ook dit lijkt geen sluitende verklaring. De okapi (een neef van de giraffe) heeft een veel kortere hals, maar ook zijn tong is blauw.
Nog een leuk weetje is dat de okapi en de giraffe allebei een absurd lange tong hebben. Tot wel 50 centimeter.
Een ander dier met een blauwe tong is de Chowchow, een stevige en vierkant gebouwde hond uit China. Ook van deze dieren is niet bekend waarom ze een blauwe tong hebben.
Het laatste weetje is dat Sigmund Freud eigenaar was van een Chowchow. Hij nam de hond graag mee naar zijn sessies omdat hij ervan overtuigd was dat het dier een scherpe mensenkennis had.
Maar waarom al deze dieren een blauwe tong hebben, blijft helaas onvoldoende toegelicht. Heb jij een mogelijke verklaring? Of denk je het antwoord zeker te weten? Laat je reactie achter op onze website. We zijn benieuwd!
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp