De organisatie Animal Defenders International (ADI) heeft in Peru het laatste circusaapje gered en onlangs vrijgelaten in het regenwoud, samen met haar adoptiefamilie.
ADI vond de bruinkopslingeraap (Ateles fusciceps) Maruja al in 2017 in Lima, de hoofdstad van Peru, waar ze was vastgebonden op een taxi en werd gebruikt om het circus te promoten. Dit was toen al illegaal, want tussen 2014 en 2016 werden wilde dieren in circussen in Peru verboden. Dierenbeschermers van ADI en Peru hadden dit verbod in die tijd al afgedwongen door 100 dieren in beslag te nemen en te herplaatsen. Maruja kwam in beeld bij ADI toen een supporter een video verstuurde. Dankzij het verbod op wilde dieren in het circus werd binnen 24 uur actie ondernomen door ADI en de politie om aapje Maruja te redden.
.
Rehabilitatieprogramma
Maruja was drie jaar oud en nadat ze al haar gezondheidscontroles doorstond, besloot ADI dat ze jong genoeg was om deel te nemen aan het rehabilitatieprogramma in het Taricaya Ecological Reserve om terug uitgezet te worden in het wild. Daar werd duidelijk dat de psychologische ontwikkeling van de jonge Maruja was geschaad door hoe ze behandeld was in het circus. Ze at niet altijd uit zichzelf en wachtte tot ze gevoegd werd. Daarnaast was het moeilijk voor haar om te integreren met andere slinger. Een klein wonder gebeurde toen een aantal baby-slingeraapjes in Taricaya aankwamen. Maruja begon de baby aapjes te voeden en voor ze te zorgen. Haar natuurlijke instincten kwamen naar boven en zo begon ze ook zelf te eten en voor zichzelf te zorgen.
Circusaapje Maruja terug in het wild
Na jaren van rehabilitatie werden Maruja en haar surrogaatfamilie eindelijk vrijgelaten in het wild op een veilige locatie waar ze kunnen integreren met andere groepen slingerapen. Via radiohalsbanden worden de geredde apen in het regenwoud in de gaten gehouden. Bij haar vrijlating stond Maruja al snel rechtop, keek om zich heen en begon te slingeren door het bladerdak van het bos. De video die gemaakt is van de vrijlating van Maruja brengt de directe gevolgen in beeld van wanneer mensen dieren uit het wild halen om ze te gebruiken voor entertainment of experimenten, of wanneer we hun omgeving en sociale structuur vernietigen, zegt Jan Creamer, President van ADI:
“Het is een herinnering aan waarom we een einde moeten maken aan het lijden van wilde dieren in circussen.”
.
Slingerapen
Slingerapen behoren tot de intelligentste apensoorten op aarde. Ze gebruiken een breed scala aan geluiden om te communiceren en vreugde, plezier, angst en pijn uit te drukken. Hun sociale banden zijn, net als voor ons, erg belangrijk. In het wild kunnen slingerapen wel 25 jaar oud worden. Ondanks de grote verschillen, zijn er ook veel overeenkomsten tussen mens en dier, zegt Creamer. Het verhaal van Maruja laat zien dat iedereen er baat bij heeft wanneer mensen de dieren respecteren.
Bronnen:
- Animal Defenders International/YouTube [1, 2]
- World Animal News
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat mensen dieren allemaal aan kunnen doen is toch onvoorstelbaar wreed en gewetenloos.
Wie haalt het nu toch in zijn hoofd om zo’n dier uit het wild weg te vangen, te dwingen om in een circus idiote dingen te doen en op aan auto vast te binden om het circus te promoten?
Naar mijn idee geeft dit ook al weer aan hoe dom mensen zijn die naar een circus met dieren gaan en ook de mensen die dit allemaal in stand willen houden en hardnekkig verdedigen.
Mooi en ontroerend dat dit diertje gered is en alsnog een goed leven als slingeraapje kan hebben.
Dat er maar steeds minder dieren misbruikt zullen worden en steeds meer gespaard zullen blijven van allerlei zinloze onzinnige en onnodige idioterie.
Alle dieren verdienen een goed, gezond en waardig leven waarin zij vooral zichzelf kunnen zijn en volgens hun natuurlijke behoeftes kunnen handelen.