Tijdens een undercoveractie van de Italiaanse dierenorganisatie Essere Animali is aan het licht gebracht onder welke gruwelijke omstandigheden kalfjes leven op een boerderij in Lombardije die Grana Padano produceert, de meest gegeten kaas ter wereld.

kalverleed voor Grana Padano kaas
Kalverleed op kaasboerderij voor Grana Padano in Lombardije | Foto: screenshot video Essere Animali/YouTube

Uit onderzoek naar de kaasboerderij in Lombardije blijkt dat wat bekend staat als een ‘Italiaans kwaliteitsproduct’ op de meest schokkende manier wordt geproduceerd. Kalveren worden vlak na de geboorte bij hun moeder weggetrokken en opgesloten in smalle kooien. De Italiaanse ethologisch consultant Enrico Moriconi zegt hierover:

“Dit veroorzaakt sterke emotionele pijn voor de moeder en het kalf, wat wordt gedemonstreerd door hun kreten.”

Daarnaast wordt de moeder direct na de bevalling gemolken, vaak terwijl de placenta nog uit haar lichaam hangt. Ook is op de schokkende beelden te zien hoe de kalveren rondgesleept en herhaaldelijk getrapt en geslagen worden.
.

Stress en verlaagde immuniteit voor Grana Padano

Dierenarts Anja Dijkstra van Caring Vets zegt over bovenstaande beelden:

“Alle factoren die zijn vastgelegd in dit onderzoek veroorzaken stress en een verlaagde immuniteit, wat het risico op ziekte vergroot en het dierenwelzijn serieus aantast, zonder kans voor positieve ervaringen of ‘een leven dat het waard is om te leven’, op wat voor manier dan ook voor de dieren in kwestie.”

Dat het hier verschrikkelijk verkeerd gaat mag dus wel duidelijk zijn en dat terwijl Italië de marktleider is in de Europese zuivelsector en de grootste producent van Grana Padano kaas. In 2020 zijn er meer dan 5 miljoen van deze kazen geproduceerd, waarvan 41 procent werd geëxporteerd. Een klein deel gaat naar de Verenigde Staten, maar het grootste deel wordt afgenomen binnen West-Europa.
.

Massaal dierenleed bij Parmezaanse kaas en Grana Padano

Petitie

Vier jaar terug publiceerden wij al over dit leed op Europese kaasboerderijen, waar toen onderzoek naar was gedaan door Compassion in World Farming (CIWF). Met de hashtag #nietopmijnpasta werden consumenten opgeroepen om verbeterde omstandigheden te eisen. Helaas is er sindsdien weinig aan de situatie veranderd. Essere Animali wil hier dan ook aandacht voor vragen bij de Europese Commissie, samen met 77 andere non-profit organisaties. Momenteel is veel van het vastgelegde dierenleed namelijk volgens de wet toegestaan. Om hier een einde aan te maken moet de wetgeving dus herzien worden. Het is opmerkelijk dat hier weerstand tegen is, aangezien een gezonde omgeving niet alleen beter is voor de dieren, maar ook meer rendabel blijkt. Als de Europese Commissie ingrijpt kan dit potentieel het leven van miljoenen boerderijdieren in heel Europa verbeteren. Teken daarom hier de petitie.

Bronnen:

Duitse melkkoeien mishandeld voor onze kaas, zieke koeien geslacht bij Vion (video)

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap