Ecuador heeft het door de Verenigde Naties gesteunde plan om geld in te zamelen zodat olieboringen in onaangetaste delen van Yasuni National Park in het Amazone regenwoud niet nodig zouden zijn, de rug toegekeerd. Volgens president Rafael Correa omdat rijke landen het initiatief onvoldoende hebben gesteund en zodoende Ecuador geen andere keus laat. De overheid heeft de plannen om olieboringen te gaan doen in het oosten van het park goedgekeurd en de werkzaamheden zullen ergens de komende weken van start gaan.
Correa heeft in 2010 met onder andere de steun van de Verenigde Naties een plan geïnitieerd om donaties aan te trekken, zodat boringen in het oosten van het Yasuni National Park niet nodig zouden zijn. Het doel was $3.6 miljard op te brengen in een periode van 13 jaar, wat neerkomt op 50% van de totale waarde van de oliereserves in het Ishpingo-Tambococha-Tiputini-olieveld (ITT).
Wereld heeft gefaald
De president heeft tijdens een persconferentie afgelopen donderdag verklaard dat maar een fractie van dat bedrag is binnengekomen. Met maar 13 miljoen aan donaties, heeft Ecuador geen andere keuze dan het plan te laten voor wat het is. Hij zei:
“De wereld heeft ons gefaald. Ik heb de liquidatie van het Yasuni-ITT-fonds ondertekend en het project derhalve beëindigd.”
Hij noemde het één van de moeilijkste beslissingen die hij heeft moeten nemen als president.
“Het was geen liefdadigheid wat we vroegen van de internationale gemeenschap, maar het nemen van een gedeelde verantwoordelijkheid in het kader van klimaatverandering.”
Volgens de president blijft het grootste gedeelte van het park onaangetast, het gaat om minder dan 1% van het gebied.
Protesten
Honderden mensen verzamelden zich in de hoofdstad van Ecaudor, Quito, om te protesteren tegen de beslissing van Correa en de zijnen.
Volgens het Yasuni-ITT-fonds is 78% van de Ecuadoranen tegen boringen in het park, waar ook inheemse volkeren als de Tagaeri en de Taromenane leven. Volgens het fonds zou stoppen met boringen voorkomen dat 400 miljoen ton CO2 in de atmosfeer belandt.
Wetenschapper Matt Finer, verbonden aan het in Amerika gevestigde centrum voor International Environment Law zegt “diep teleurgesteld” te zijn:
“Het Yasuni-ITT initiatief was een eenzame uitzondering op het maar willen uitbreiden van olieboringen in het Amazonegebied. Nu is er geen enkel alternatief meer om de golf van boringen te stoppen in één van de meest biodiverse regio’s ter wereld.”
Over het Yasuni National Park wordt gezegd dat één hectare bos meer boomsoorten bevat dan Noord-Amerika rijk is. Tevens bevat het gebied zo’n 846 miljoen vaten olie, wat staat voor ongeveer 20% van Ecuador’s totale reserves. Olie is het belangrijkste exportproduct voor het land.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?