Wetenschappers van de Universiteit van Wageningen onder andere, schrijven in Nature Climate Change na aanleiding van onderzoek dat de bossen die Europa rijk is, betrekkelijk oud zijn. Hierdoor zijn ze minder goed in staat koolstofdioxide op te nemen om het broeikaseffect tegenwicht te bieden. Het saturatiepunt is in zicht.
Tegelijkertijd worden bossen vaker blootgesteld aan branden, stormen en insectenplagen. Ook wordt er veel weggekapt.
Dit alles maakt dat Europa er niet langer van uit kan gaan dat hun bossen wel voldoende in staat zullen zijn om te gaan met emissies van fabrieken, energiebedrijven en auto’s, wanneer deze trend zich voort blijft zetten. Volgens het rapport:
“Deze teruggroeiende bossen zijn in het verleden een zekere factor geweest voor de verwerking van koolstofdioxide, echter nu zijn er de eerste signalen van saturatie bemerkt. Strategieën voor beleid en management van bosgebieden zullen moeten worden herzien, wanneer we die zekere factor willen behouden.”
Volgens Gert-Jan Nabuurs van de Universiteit van Wageningen, die het onderzoek leidde, zou het saturatiepunt rond 2030 bereikt worden, tenzij er nu actie wordt ondernomen.
In de Tweede Wereldoorlog is veel bos vernietigd. In de periode erna is er uitgebreid beplant en herstel gepleegd met succes. Die bosgebieden zijn nu op leeftijd en de bomen zijn minder in staat koolstofdioxide te absorberen. Beter management zou het tij kunnen keren. De onderzoekers adviseren dan ook selectievere houtkap en meer aanplanting.
Volgens Annemarie Bastrup-Birk van het European Environment Agency (EEA) en ook betrokken bij het onderzoek is het wellicht nog te vroeg om er een ‘Europees probleem’ van te maken, aangezien het voorkomen van de oude bossen met teruglopende groei vooral in Frankrijk en Duitsland wordt aangetroffen.
De Europese Unie is voornemens in 2020 hun emissies 20% lager te krijgen dan dat ze in 1990 waren. Een internationaal rapport over de staat van Europese bossen wat verscheen in 2011 liet zien dat de jaarlijkse groei van levend woud in de Europese Unie van 2005 tot en met 2010 gedaald was van 620 miljoen kubieke meters naar 609 miljoen.
Bron: Reuters ©PiepVandaag.nl