Deskundigen verwachten dat het (wederom) een slecht jaar zal worden voor het Amazoneregenwoud. Dit heeft te maken met een historische droogte, een grote mate van ontbossing en een gebrek aan financiering voor de handhaving van milieuwetgeving. Er is gebleken dat gekapte gebieden eerder vlamvatten. Ook zijn de eerste branden een week eerder begonnen dan vorig jaar.
“Een zorgwekkend teken”
Tot dusver hebben dit jaar in het Braziliaanse Amazonegebied 24 grote branden gewoed, allemaal op land dat in 2020 is ontbost, totdat deze week de eerste grote brand uitbrak op in 2021 ontbost land. De branden hebben al een gebied van 7167 hectare in as gelegd, zo blijkt uit een verslag van het Monitoring of the Andean Amazon Project (MAAP) van de Amazon Conservation Association.
De eerste branden van het seizoen ontstonden op 19 en 20 mei, ongeveer een week eerder dan het begin van het vuurseizoen vorig jaar. Dit is vastgesteld door middel van de MAAP realtime-app voor toezicht op het Amazonegebied, die grote branden opspoort door gebruik te maken van een combinatie van gegevens over deeltjes in de lucht en hittewaarschuwingen ter plaatse.
Douglas Morton, een NASA-wetenschapper die onderzoek doet naar branden, zei:
“De wijdverspreide droogte in 2021 is een zorgwekkend teken dat een groot deel van Zuid-Amerika zou kunnen worden getroffen door extreem brandgevaar, waardoor de brandbestrijdingsmiddelen onder druk komen te staan en de ecosystemen, infrastructuur en volksgezondheid worden bedreigd.”
Hoog ontbossingstempo
Onder Braziliaanse president Jair Bolsonaro is het ontbossingstempo hoger dan bij alle vorige presidenten. Ook zijn initiatieven om ontbossing tegen te gaan met zijn aantreden in 2019 grotendeels verdere financiering ontzegd.
In 2020 verloor Brazilië 158 hectare bos per uur; een gebied half zo groot als het Central Park van New York. In totaal is in 2020 bijna 2,2 miljoen hectare van het regenwoud in het Braziliaanse Amazonegebied verbrand, een gebied ongeveer zo groot als Wales in het Verenigd Koninkrijk. Dit ging om een ongekende toename ten opzichte van voorgaande jaren. Op de dag met het hoogste ontbossingstempo, 31 juli, werden naar schatting 2 miljoen bomen omgehakt.
De branden van dit jaar benadrukken het “zeer sterke verband tussen recente ontbossing en bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied”, aldus Matt Finer, senior onderzoeksspecialist en directeur van MAAP.
Bolsonaro’s “rookgordijn”
Op 23 juni ondertekende Bolsonaro een decreet om Braziliaanse soldaten naar het Amazonegebied te sturen om de ontbossing tegen te gaan in de staten waar de branden woeden (Pará, Amazonas, Rondônia en Mato Grosso). Er zijn geen details bekendgemaakt over de omvang van de financiering of het aantal troepen.
Márcio Astrini, uitvoerend secretaris van het Climate Observatory, noemde dit nieuwe decreet een “rookgordijn” en zei dat de ontbossing gewoon door zal gaan.
Bron:
© Animalstoday.nl Meia van der Zee
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?