In Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, heeft de politie een leeuw in beslag genomen na het zien van video’s op het social media-platform TikTok. De eigenaar van de leeuw gebruikte het wilde dier om populair te worden op TikTok.
Misbruik voor roem
Het onderzoek begon in april toen het mensen opviel dat de leeuw opdook in verschillende TikTok-video’s. De autoriteiten bekeken alle beelden en concludeerden dat het inderdaad ging om dierenmishandeling. Het dier was vanuit China binnengesmokkeld en mistte zijn hoektanden en klauwen. De eigenaar zou deze hebben verwijderd om het dier in zijn villa te kunnen houden. Door deze lichamelijke kenmerken van de leeuw te ontnemen gaat de levenskwaliteit van dit roofdier hard achteruit. Laat staan dat het dier vanaf jongs af aan niet op zijn natuurlijke instincten kan inspelen. Een woordvoerder van het ministerie van Leefmilieu laat weten:
“De woning is niet geschikt om een wild dier te houden. Mensen hebben het recht niet om zulke beesten te houden als huisdier.”
Als welpje werd het dier op TikTok al besproeid met een tuinslang en later werden foto’s gebruikt om volgers te lokken naar het account. Daarop zou de leeuw, samen met een kleine hond, voor het huis liggen. Na het verzamelen van dit harde bewijs greep de politie van het Aziatische land onmiddellijk in. Het ondervoede roofdier werd overgeplaatst naar een dieropvangcentrum net buiten Phnom Penh en kan nu beginnen aan een rehabilitatie om hopelijk ooit weer terug in het wild te worden geplaatst.
Cambodian authorities have confiscated a defanged and declawed pet lion that appeared in TikTok videos taken at a Phnom Penh villa: https://t.co/Q2BCHGe1Fs
— Earth Touch (@EarthTouch) July 4, 2021
Huisdieren trend op Tiktok
In Nederland alleen al zijn er meer dan één miljoen accounts aangemaakt op TikTok. 80 procent hiervan zijn van kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud. Door de coronapandemie is dit social media-platform enorm hard gegroeid. Kinderen kunnen hier in contact komen met elkaar en hun creativiteit volop de vrije loop laten gaan. Helaas duiken er ook minder leuke video’s op die voor iedereen te zien zijn. Eind 2019 was er al een trend die de ronde deed waar mensen hun huisdieren sloegen. Duizenden mensen filmden hoe zij hun kat of hond herhaaldelijk met de vlakke hand klappen gaven. De dieren op de video’s waren hier niet van gediend en sommige hapten en krabden begrijpelijkerwijs terug. Met afschuw reageert kattengedragsdeskundige Adrienne van ’t Wout van de Martin Gaus Academie hierop:
“Wat vreselijk! Je ziet dat de dieren hun oren naar achteren hebben, terugslaan en wegduiken. Zo maak je een kat agressief. Alle huisdieren in deze filmpjes vinden dit echt niet oké en dat is door de lichaamshoudingen, stresssignalen en agressief gedrag te zien. Het is maar te hopen dat dit geen rage wordt in ons land.”
Lachen om stervende roggen
Sinds kort is er een nieuwe rage bijgekomen waarin vissers net gevangen roggen ‘kietelen’. In de video’s is te zien dat de zeedieren over hun buik worden gekieteld en zogenaamd moeten lachen. Miljoenen mensen liken deze filmpjes omdat het schattig zou zijn. Het lijkt namelijk alsof de dieren moeten lachen, maar in werkelijkheid happen de dieren naar adem en hebben ze ongelofelijk veel pijn. Ben Williamson, programmadirecteur van de non-profitorganisatie World Animal Protection ligt toe:
“Zoals alle wilde dieren moeten pijlstaartroggen met rust gelaten worden voor een vredig leven, vrij van menselijke inmenging en schadelijke hobby’s zoals sportvissen.”
Miljoenen mensen over de wereld zien deze video’s, waarvan de overgrote meerderheid jonge kinderen. TikTok is de plek voor leuke dansjes en grappige sketches. Maar video’s waarin dieren de dupe worden van de mens en hun hebzucht naar likes is niet waar dit platform voor zou moeten staan.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Maury Senden
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?