De exploitatie van een nieuw olieveld in een van de laatste grote wildernissen van Afrika brengt de levens van tienduizenden olifanten in gevaar.

130.000 olifanten
Exploitatie olieveld brengt levens van 130.000 olifanten in gevaar | Foto: John Hilliard/flickr

Bedreiging

Experts en activisten vrezen dat het olieveld, dat in Namibië en Botswana ligt, de ecosystemen en lokale gemeenschappen zal verwoesten. ReconAfrica, een Canadees olie- en gasbedrijf, wil olie winnen in een gebied waar 130.000 van de totaal 450.000 Afrikaanse olifanten leven. De plannen zijn de meest recente bedreiging voor de Afrikaanse olifanten. Het afgelopen jaar zijn al honderden olifanten op mysterieuze wijze gestorven. Wetenschappers proberen de oorzaak daarvan te onderzoeken, maar verwachten dat het sterk te maken heeft met de opwarming van de aarde. Ze denken namelijk dat er meer giftige algen zitten in het water dat de olifanten drinken en dat ze daardoor sterven.

Seismisch onderzoek

Het bedrijf is begonnen met seismisch onderzoek en zegt dat het tussen de 60 en 120 miljard vaten olie zou kunnen genereren en daarmee miljarden dollars waard zou zijn voor de regionale economie. De Namibische regering zegt dat het onderzoek zich niet in een van de natuurreservaten of ecologisch kwetsbare gebieden bevond en “het geen significante impact zal hebben op onze dieren in het wild.” Volgens het bedrijf zal de olie op een milieu- en diervriendelijke manier gewonnen worden.

Kritisch

Maar wetenschappers, milieuactivisten en lokale gemeenschappen zijn kritisch en ernstig bezorgd. Allereerst zal het olieveld een bedreiging vormen voor de Okavango Delta in Botswana, een enorm gebied wildernis en Werelderfgoed. Daarnaast hebben de trillingen van verkenningswerkzaamheden wel degelijk invloed op de olifanten. Ook zal de bouw van wegen het gebied makkelijker toegankelijk maken voor stropers. Bovendien kan het leiden tot meer conflicten tussen mens en dier, omdat de dieren vluchten voor het lawaai. Hierdoor wijken ze misschien af van hun migratieroutes en komen ze dichter bij dorpen en landbouwgebieden.

Doel

Vorige maand zei de Internationale Energieagentschap dat de exploitatie en ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden dit jaar moet stoppen, als we binnen de veilige grenzen van de opwarming van de aarde willen blijven en het doel om de wereldwijde emissies in 2050 naar netto nul terug te brengen willen bereiken. Volgens experts brengt het plan van ReconAfrica dit doel in gevaar, met potentieel desastreuze gevolgen voor het klimaat.

Bron:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma