Kippen mogen niet langer aan de poten worden gevangen. Dit blijkt uit een besluit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een handhavingsverzoek van Wakker Dier. Tijdens de ruwe vangst breken of kneuzen jaarlijks miljoenen kippen hun poten en vleugels. Eerder stelde de rechter Wakker Dier al in het gelijk. Met het besluit legt de NVWA zich nu neer bij de rechterlijke uitspraak. Anne Hilhorst: “Een belangrijke overwinning die heel veel kippenleed gaat voorkomen.”
In de vee-industrie worden kippen voordat ze naar de slachterij gaan, op een pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Ze worden daarbij ondersteboven aan de poten opgetild en – in trossen van drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Dit terwijl deze vangmethode in heel Europa al zeker vijftien jaar bij wet verboden is.
Ernstig dierenleed
De ruwe manier van vangen zorgt ervoor dat ieder jaar miljoenen kippen hun vleugels en poten breken of ernstig kneuzen. NVWA erkent dit leed en spreekt in een recente publicatie onder andere over dieren die tegen de containers slaan, bloedingen, gebroken en beknelde vleugels, en langzaam stikken.
🎉Succes! NVWA beschouwt vangen aan de poten vanaf nu als illegaal en heeft gelijk 3 bedrijven boetes opgelegd.
Dit kan kippen miljoenen breuken en kneuzingen per jaar besparen. Erg blij mee!https://t.co/IzVdkvePP6
— Wakker Dier (@WakkerDier) June 11, 2021
NVWA-optreden beperkt
Toch greep de NVWA tot nu toe pas in als meer dan twee procent van de kippen ernstig gewond raakte. De illegale ‘ondersteboven vangmethode’ zelf liet ze ongemoeid. Daardoor kon het aantal ernstig gewonde dieren oplopen tot twaalf miljoen per jaar. De NVWA sprak zelf een voorkeur uit voor de ‘rechtop vangmethode’, maar greep niet in. Daarom gebruikten slechts enkele boeren – in samenwerking met Eyes on Animals – deze diervriendelijkere methode. Deze vangmethode kost minder dan 0,1 cent per ei extra.
Procedure Wakker Dier
In december 2020 diende Wakker Dier een handhavingsverzoek in om een einde te maken aan de ruwe ‘ondersteboven vangmethode’. De NVWA gaf aan dit verzoek echter geen gehoor. In antwoord op Kamervragen van D66 liet minister Schouten weten hierover eerst in overleg te willen met de Europese Commissie. Daarop startte Wakker Dier een kort geding om handhaving af te dwingen. In april stelde de rechter Wakker Dier in het gelijk. Nu volgt de NVWA met haar besluit de uitspraak van de rechter. Ook controleerde de NVWA afgelopen week drie vangbedrijven en legde hen een boete op voor het aan de poten vangen. Eindelijk wordt de wet, die 15 jaar geleden inging, daadwerkelijk gehandhaafd. Anne Hilhorst:
“Het is belangrijk dat er betere wetgeving voor dieren komt, maar minstens zo belangrijk is dat de wet dan ook wordt gehandhaafd.”
Bron:
- Persbericht Wakker Dier
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Er zijn vanouds allerlei wetten en regels, maar veel mensen en bedrijven houden zich er absoluut niet aan.
Voor dieren zijn summiere wetten en regels opgesteld, maar ook die worden al sinds jaar en dag met voeten getreden.
Er is amper controle, de NVWA kondigt meestal ruim van te voren een ‘controle’ aan en wanneer zij dan desondanks tal van ernstige overtredingen constateren geven zij een waarschuwing ….
Het moet wel héél bizar ernstig zijn om hen zo ver te krijgen dat zij boetes uit gaan delen.
En maatregelen om de daders echt daadwerkelijk te laten stoppen komen vrijwel nooit voor.
Ik wil graag optimistisch zijn en misschien moeten we elk stapje in de goede richting toejuichen, maar ik heb er helaas maar weinig vertrouwen in dat dit het voor de dieren aanzienlijk beter zal maken.
De praktijk wijst helaas uit dat al tientallen jaren structureel zo extreem veel en vaak de wetten overtreden worden.
En LTO en VVD, CDA en Forum wuiven lachend alle kritiek weg, ‘want het is allemaal fantastisch geregeld in ons land’.
De enige manier om al het intense barbaarse leed in de intensive vee-industrie te laten stoppen is nog altijd om te stoppen met vlees eten!
En liefst ook alle andere producten van dierlijke afkomst.