In Maharashtra, India, is recent weer een luipaard in een waterput gevallen. Samen met Wildlife SOS is het dorpelingen gelukt om het dier te redden. Ze was uitgeput en zou zonder hulp waarschijnlijk zijn verdronken. Dat luipaarden gered moeten worden uit putten komt vaker voor in India.

Luipaard gered van verdrinkingsdood in put
Luipaard in waterput Maharashtra | Foto: screenshot video Wildlife SOS/YouTube

India meldt goed nieuws met betrekking tot het aantal luipaarden (Panthera pardus). Er zouden eind 2018, volgens een schatting van de overheid, minimaal 12.852 luipaarden in het land zijn. Dit is een stijging van 60 procent sinds 2014. Maar stroperij, habitatverlies en toenemende dier-mensconflicten blijven een bedreiging voor de soort.

De fragmentatie van het leefgebied van de luipaard zorgt ervoor dat deze moet uitwijken naar bewoonde gebieden. Daar jagen ze op gedomesticeerde dieren. Onderzoek in Mumbai, een van s ’werelds grootste steden, suggereert dat het jagen op zwerfhonden in India gezondheidsvoordelen met zich mee brengt voor de bewoners. De luipaarden voorkomen namelijk hiermee dat mensen besmet worden met het rabiës virus via beten van honden. Ook andere diersoorten, die door de honden worden bejaagd, profiteren van de aanwezigheid van de luipaarden in de stad. Soms worden echter ook mensen en landbouwdieren aangevallen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat dorpelingen in India een negatief beeld krijgen van luipaarden.
.

#GNvdD: Luipaard twee keer op één dag uit put gered

Luipaard gered uit put met water

Gelukkig zijn er nog steeds inwoners bereid om een luipaard in nood te helpen. Zo hoorden dorpelingen in Maharashtra recentelijk een dier om hulp schreeuwen. Ze vonden een vrouwelijke luipaard die in een bijna 8 meter diepe put was gevallen en moeite had om boven water te blijven. De dorpelingen kwamen onmiddellijk in actie en ze gebruikten een ladder waar de luipaard op kon uitrusten terwijl ze wachtten op hulp. Toen het team van Wildlife SOS arriveerde, lieten ze een val in de put zakken en de uitgeputte luipaard klom daar snel in. Ze werd vervoerd naar Wildlife SOS’s Manikdoh Leopard Rescue Centre voor medische observatie. De luipaard had slechts kleine snijwonden en blauwe plekken, dus ze kon een paar uur later worden teruggebracht naar het wild. Hier bijvoorbeeld:
.

Open putten in India

Het gebeurt helaas veel vaker in India dat er dieren zoals luipaarden in een put vallen en het loopt niet altijd goed af. Een luipaard mannetje in Maharashtra was begin dit jaar ook in een put gevallen en werd in de ochtend door de dorpeling ontdekt. De bewoners namen contact op met bosbeer. Wildlife SOS kwam vervolgens in actie. Nadat het dier was gered uit de ruim 12 meter diepe put is hij helaas alsnog overleden aan longontsteking.
.

.
Omdat luipaarden normaal zich ’s nachts verplaatsen vallen ze vaker in open putten. Kartick Satyanarayan is medeoprichter en CEO van Wildlife SOS en hij vertelt:

“Open putten zijn een grote bedreiging voor dieren in het wild, omdat dieren meestal verdrinken of bezwijken aan honger en verwondingen.”

Wildlife SOS geeft aan dat ze de afgelopen jaren vele luipaarden, beren, uilen, hyena’s, reptielen en meer uit putten hebben gered. Er is een petitie opgestart vanuit Wildlife SOS om de Indiase fauna te beschermen tegen open putten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo